Slimme zet: Autodesk richt fonds met zaaikapitaal voor techstarters op

Geen primeur, maar toch niet zo courant en vooral een slimme zet: een leverancier die een fond met zaaikapitaal voor techstarters opricht. Precies dat heeft Autodesk gedaan.

Trefwoorden: #3d, #3d print, #autocad, #autodesk, #ict, #ontwerp, #spark, #starter, #startup

Lees verder

nieuws

( Foto: Autodesk )

ENGINEERINGNET - De technologische ontwikkeling heeft – alvast in de IT-sfeer - de geijkte banen verlaten. Jonge enthousiastelingen slaan aan het code schrijven en verrassen gevestigde waarden met producten en diensten die - soms - op onverwacht veel bijval en succes kunnen rekenen. Crowdfunding is er een voorbeeld van.

Dat zadelt de gevestigde waarden met een probleem op: ze dreigen het overzicht van wat er ontwikkeld wordt, kwijt te raken. Tot voor een klein decennium volstond het de concurrentie te bewaken om niet achterop te hinken. Vandaag bouwen jonge technologen zelf apps en nieuwe technologie op hun zolderkamertjes, buiten het gezichtsveld van de buitenwereld.

Het Amerikaanse Autodesk – bekend van Autocad – vond daar een toch wel originele oplossing voor: het richtte zelf een investeringsfonds met zaaikapitaal voor starters op: het Spark Investment Fund.

Dat is schitterende, en vooral héél slimme zet van de Amerikanen. Het levert hen imagowinst op én ze houden als kapitaalverschaffers meteen voeling met de prille initiatieven waarvoor ze zelf het startkapitaal afgeleverd hebben. Blijkt er een startup aan te slaan, dan zitten zij als financiers op de eerste rij om (mee) de vruchten te plukken.

Zulke 'zaai'-fondsen moeten, zoals Autodesk het zelf stelt, uitmonden in ecosystemen rond bepaalde thema's. Uiteraard onder de vleugels van de kapitaalverschaffer, die er 'gratis een open softwareplatform' voor ter beschikking stelt. Daarbovenop krijgen de startups 'ondersteuning bij marketing en andere zaken'.

In dit geval gaat het om een ecosysteem rond 3D-printen 'voor ondernemers, start-ups en onderzoekers die de grenzen van 3D-printen willen verleggen en deze nieuwe industriële revolutie versnellen'. Goed voor een initiële investering van 100 miljoen dollar voor Autodesk.

Of, zoals general Autodesk-manager Samir Hanna het verwoordt: “De dagen van een gesloten, top-down benadering bij het innoveren van 3D-printtechnieken zijn verleden tijd."

Slimme jongens, die Amerikanen…