’Brownfield’ in Gents stadscentrum aangepakt

Een oude, verontreinigde site verdwijnt in het centrum van Gent om plaats te maken voor een aangename woon- en leefomgeving. Een schoolvoorbeeld van de herontwikkeling van een ‘brownfield'

Trefwoorden: #bodemsanering, #brownfield, #DEC, #DEME, #Gent, #milieuvervuiling, #stadscentrum

Lees verder

Nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Met dit project wordt een milieuprobleem opgelost en wordt tegelijkertijd de binnenstad verfraaid.

De sanering zal gebeuren door ‘DEME Environmental Contractors’ (DEC), de milieudochter van DEME, in nauwe samenwerking met de projectontwikkelaar Immotrion

De voormalige fabriek van ‘Elektrion’ ter hoogte van de Nieuwewandeling, is al langer een doorn in het oog van vele Gentenaars. De gebouwen liggen er verloederd bij en de gronden zijn sterk vervuild als gevolg van de productie van smeeroliën tussen 1926 en 2014. De grond en het grondwater zijn er verontreinigd met hoofdzakelijk minerale oliën.

De grondige sanering van deze site (1,1 ha) levert een win-winsituatie op voor de stad (omvorming naar een stedelijke invulling) en voor het milieu (opruimen van de vervuiling).

Om de saneringskosten zo accuraat mogelijk in te schatten, betrok Immotrion van in het begin DEC bij dit project, een specialist in brownfieldontwikkeling. In het Gentse was dit bedrijf eerder betrokken bij de sanering van het 60 ha grote bedrijventerrein Fasiver in Zwijnaarde.

Zopas werd gestart met de werken: het saneren van bodem en grondwater, het verwijderen van asbest, het schoonmaken en verwijderen van boven- en ondergrondse tanks, en het slopen van het voormalige productiegebouw en loodsen.

Omwille van de ligging in het centrum van Gent, gebeuren alle werkzaamheden met de grootste omzichtigheid. Na de sanering wordt het gebied ter hoogte van de Nieuwewandeling door Immotrion verder uitgebouwd tot een aangename leefomgeving.