Belgisch wetenschapper krijgt Amerikaanse award voor onderzoek 3D printing

Professor Kruth van de KULeuven bekroond met de prestigieuze BowerScience Award, één van de financieel best bedeelde Amerikaanse wetenschappelijke onderscheidingen.

Trefwoorden: #3D printen prijs, #3D printing award, #Automatisering, #BowerScience Award, #KU Leuven, #Machinebouw, #Productietechnieken

Lees verder

Nieuws

( Foto: KU Leuven )

ENGINEERINGNET.BE - Professor Jean-Pierre Kruth van de Afdeling Productietechnieken, Machinebouw en Automatisering (PMA) van de KUL werd begin november bekroond met de 2015 BowerScience Award, toegekend door The Franklin Institute.

De Bower Award is één van de financieel best bedeelde Amerikaanse wetenschappelijke onderscheidingen, met een lange traditie en een zeer grote weerklank.

De onderscheiding viel professor Kruth te beurt voor zijn werk rond 3D-printing.

“Ik wist wel dat ik genomineerd was voor die prijs, maar de toekenning verraste me toch wel”, zegt Prof. Kruth enthousiast. “Ik heb opgevangen dat de deliberatie niet veel tijd in beslag genomen heeft, en dat men het dus snel eens was over de toekenning. Dat is goed om horen."

"Ik heb me even verdiept in de geschiedenis van het Franklin Institute. Als je ziet wat voor wetenschappelijke grootheden – van Edison en Einstein tot Bohr, Curie en vele anderen – een prijs ontvangen hebben, voel je je toch wel redelijk verheugd.”

“Het gaat om een aanzienlijke prijs, 250.000 dollar, vrij te besteden. Het is nog wat vroeg om te zeggen wat ik precies met het geld wil doen, maar ik vermoed wel dat een gedeelte terug naar het onderzoek zal vloeien. Financiering is niet altijd even eenvoudig, en dan komt zo’n extra bedrag natuurlijk mooi uit.”

“Zo voor de vuist weg denk ik aan een project dat al liep op ons departement, maar dat op een zijspoor terechtgekomen is. Het gaat om onderzoek rond de combinatie van AM (additive manufacturing – AM, in de volksmond 3D-printing, nvdr.) met substractive manufacturing, de klassieke productiemethode waarbij je materiaal wegneemt om een voorwerp te maken.”

“Als we beide productiemethoden met één lasermachine zouden kunnen combineren, zou dat boeiende mogelijkheden geven. De producten met AM vervaardigd zijn voorlopig nog niet glad en fijn genoeg. Met subtractieve methoden erbij zou dat sterk kunnen verbeteren. Misschien kan dat onderzoek met het geld van de prijs nieuwe adem krijgen.”

Prof. Kruth ziet ook nog veel groeimogelijkheden voor 3D-printen. Het proces bestaat immers nog maar een 25 tal jaren, terwijl we al honderden jaren smelten, boren en frezen. Hij denkt daarbij aan een betere kwaliteit van het eindproduct, gladdere oppervlakken, fijnere structuren.

Of aan betere mechanische eigenschappen, zoals meer slijtweerstand. Maar ook de uitbreiding van de grondstoffen die in aanmerking komen is aan de orde, aldus Kruth. Momenteel worden er maar 2 staalsoorten gebruikt als basismateriaal maar er zijn er honderden anderen, alsook keramisch materiaal. Ook de volumes kunnen nog veel groter.

Met de Award wordt nog maar eens bevestigd dat ons land voorop loopt, zowel op wetenschappelijk als industrieel op het vlak van 3D printing, met een output die op wereldschaal vier keer groter is dan wat men zou mogen verwachten van een land als België.