Studie: België aantrekkelijker voor investeringen in infrastructuur

In de studie van Arcadis worden landen volgens hun aantrekkelijkheid voor investeringen in infrastructuur gerangschikt. België en het Verenigd Koninkrijk zijn de enige stijgers in Europa.

Trefwoorden: #Arcadis, #groeieconomie, #infrastructuur, #investeringen, #markten

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Omwille van de economische crisis trappelen heel wat West-Europese landen ter plaatse, of gaan zelfs achteruit. De studie wijst erop dat privéfondsen steeds belangrijker worden voor het financieren van infrastructuur.

België stijgt van de 19de naar de 18de plaats in de ranglijst met aantrekkelijke landen voor investeringen in infrastructuur. Ons land is hiermee bij de middenmoot van de Europese landen, waartoe ook Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk behoren.

Bovenaan de lijst staan groeieconomieën Singapore, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Canada en de Scandinavische landen doen het goed.

De bevindingen zijn het resultaat van de tweede Arcadis Global Infrastructure Investment Index, een studie die peilt naar de aantrekkelijkheid van 41 markten voor investeringen in infrastructuurprojecten. Voorbeelden zijn wegen, spoorwegen, luchthavens en krachtcentrales.

De aantrekkelijkheid wordt per land bepaald aan de hand van verschillende factoren, zoals economische slagkracht en overheidsbeleid.

Het resultaat is een positief signaal voor België, dat er samen met het Verenigd Koninkrijk als enige in Europa op vooruit gaat. De meeste Europese landen hebben te kampen met de nasleep van economische crisis, waardoor overheden weinig middelen kunnen investeren.

Het rapport onderstreept de keuze waarvoor West-Europese landen nu staan: de bestaande infrastructuur laten verkommeren wegens gebrek aan middelen, of private investeerders aantrekken met duidelijke plannen op lange termijn.


(illustratie:Arcadis)