Dutch Solar Awards uitgereikt tijdens Sunday 2014

De 4 laureaten voor beste Nederlandse prestaties in zonne-energie waren Claire van Lare, VDL Flow, AERspire en Solar Team Eindhoven.

Trefwoorden: #AERspire, #Claire van Lare, #Dutch Solar Awards, #Solar Community, #Solar Team Eindhoven, #Sunday 2014, #VDL Flow

Lees verder

Nieuws

( Foto: Dutch Solar Awards - © Vincent Knoops )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens de Sunday 2014 in Burgers’ Zoo Arnhem zijn onder het toeziend oog van ruim 200 bezoekers de Dutch Solar Awards uitgereikt.

De awards werden uitgereikt in de categorieën Solar Thesis, Young Solar, Industry Development en Project Development. Uit het veld van vijftig deelnemers en dertien finalisten zijn Claire van Lare, VDL Flow, AERspire en Solar Team Eindhoven naar voren gekomen als de winnaars.

De Solar Thesis Award - die de thesis beloont waarmee de kennis van zonne-energie het meest vooruit geholpen wordt - is gewonnen door Claire van Lare van FOM Institute AMOLF.

Van Lare won de award met haar proefschrift dat een nieuwe methode beschrijft om zonlicht efficiënter in dunne filmzonnecellen in te koppelen en op te sluiten. Zij heeft hiermee de internationale solar community nieuwe handvaten aangereikt om het rendement van zonnecellen verder te verbeteren.

De Industry Development Award, voor beste industriële innovatie, is toegekend aan VDL Flow voor haar roll-to-rollproductielijn. Deze biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, productie in proefopstellingen en massaproductie van flexibele zonnecellen, flexibele oled’s en flexibele batterijen en sensoren.

De Project Development Award, waarvoor het vakpubliek invloed kon uitoefenen door zijn favoriet te kiezen via de online stemmodule. na het tellen van alle stemmen naar het Solar Team Eindhoven. Het team kreeg de award voor het Stella-project. In dit project hebben studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie gerealiseerd.

De Young Solar Award, uitgereikt aan solar start-ups, is gewonnen door AERspire. Deze start-up is de ontwikkelaar van AER; het Aesthetic Energy Roof. Het esthetische energiedak heeft naast de functionaliteit van de conventionele dakbedekking ook de capaciteit om via zonlicht elektriciteit en warm water op te wekken.