Aantal ingenieursbureaus passeert grens van 30.000 in Nederland

Aantal ingenieursbureaus in Nederland is voor eerst de grens van 30.000 gepasseerd. De branche biedt banen aan 114.200 medewerkers, waaronder veel freelancers, zo blijkt uit onderzoek.

Trefwoorden: #consultancy, #ingenieur, #ingenieursbureau

Lees verder

Nieuws

( Foto: Jan De Nul )

ENGINEERINGNET.NL -Het totale aantal bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening stijgt al jaren in Nederland, met niet minder dan 74% zelfs tussen 2007 en 2014. Dat blijkt uit onderzoek van de research afdeling van platform Consultancy.nl.

Het segment 'Engineering' deed het met een percentage van 46% iets minder goed, maar toch: anno 2014 telt de ingenieursbranche 30.070 bedrijven, goed voor 10% van het totaal aantal ondernemingen in de zakelijke dienstverlening.

Voor zowel de zakelijke dienstverlening als engineering wordt de groei voor een groot gedeelte verklaard door de toetreding van 'freelancers'. 83% van het aantal bedrijven in de ingenieursbranche zijn freelancers, dat zijn er 60% meer dan in 2007. Het aantal bedrijven dat groter is dan 1 FTE is nagenoeg gelijk gebleven.

De gezamenlijke omzet van ingenieursbureaus bedraagt 12,3 miljard euro, verdiend door circa 114.000 ingenieurs, waarvan 27% ingehuurd personeel is. De winstgevendheid is in de afgelopen jaren licht gedaald.

Het onderzoek is uitgevoerd door de researchafdeling van Consultancy.nl, met bijna een miljoen bezoekers per jaar het grootste platform voor en over de Nederlandse adviesbranche.


ACHTERGROND
Het ‘Professional Services Market Study 2014’ rapport is een grootschalig onafhankelijk onderzoek naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de zakelijke dienstverlening. Het rapport geeft een schets van de stand van zaken van de volledige sector, waarbij de nadruk ligt op 11 kernsegmenten en de periode 2007 tot en met 2014.