Innovatiefonds Dairy Campus subsidieert zeven voorstellen

Jaarlijks heeft dit fonds 1 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die samen met onderzoekers innovatieve projecten willen uitvoeren.

Trefwoorden: #Aeromix, #Biomarkers, #Bluefrog, #Dairy Campus, #FarmBlocks, #Feed Earn, #Innovatiefonds, #Mestkraken

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wageningen UR )

ENGINEERINGNET.NL - Op basis van een positief advies van een onafhankelijke innovatiecommissie is aan zeven projecten inmiddels financiering toegezegd.

De bijdrage is maximaal 100.000 euro per project en is maximaal 50% van de personele kosten van de inzet van medewerkers van Dairy Campus in het project.

De 7 projecten zijn:

  • Het Feed Earn project gaat vernieuwende voeding ontwikkelen voor melkvee met gunstige effecten op de gezondheid van de pens, maag-efficiëntie en de immuunrespons van de dieren.
  • In samenwerking met Bluefrog gaat Dairy Campus onderzoek doen naar de ontwikkeling van een softwaretool voor de preventie en behandeling van mastitis (uierontsteking bij koeien).
  • FarmBlocks biedt de veehouder de mogelijkheid om voor de eigen bedrijfssituatie een optimaal mestverwerkingsproces te ontwikkelen.
  • Aeromix is een Engelse ontwikkeling om drijfmest in mestkelders en silo’s met behulp van luchtbelletjes te mixen en homogeen te maken. Aangetoond is dat ten opzichte van traditioneel mixen geen risico bestaat op verhoogde concentratie van het gevaarlijke H2S-gas in de stal.
  • Pilotproject Mestkraken: methode ontwikkelen om stikstof en fosfaat te verwijderen uit drijfmest en het zo op te waarderen tot een kunstmestvervanger.
  • Efficiënte koe door sensorgebruik: voor het verzamelen van individuele data bij melkvee, om zo schattingen te maken van de herkauwtijd, vreettijd, activiteit per koe.
  • Biomarkers voor pensgezondheid: vinden van indicatoren in de melk, die als feedback instrument voor het rantsoenmanagement kunnen dienen.

De innovatieregeling Dairy Campus kent vier indieningsrondes per jaar, de eerstvolgende is 1 december.