Plan om Groningse aardbevingen aan te pakken

Met ‘de Groninger Gasvesten’ lanceren Archipunt en ingenieursbureau LievenseCSO een plan om de effecten van een aardbeving per dorp aan te pakken.

Trefwoorden: #aardbeving, #Archipunt, #de Groninger Gasvesten, #ingenieursbureau, #LievenseCSO, #Nederlandse Aardolie Maatschappij

Lees verder

Nieuws

( Foto: Archipunt )

ENGINEERINGNET.NL - Archipunt en ingenieursbureau LievenseCSO stellen voor dit niet per pand op te lossen, maar per dorp. Jaap Neijzen van Archipunt: “Wij stellen een dorpsgerichte aanpak voor, waarbij we veiligheid en leefbaarheid vergroten door het effect van aardbevingen sterk te reduceren”.

Dit in tegenstelling tot de Nederlandse Aardolie Maatschappij, die zoekt naar manieren om woningen beter bestendig te maken tegen aardbevingen. De oplossingen moeten er voor zorgen dat zwaardere bevingen niet tot letsel leiden.

Met een combinatie van dempende maatregelen rondom en onder de dorpskernen, wordt het effect van een beving verkleint. “We versterken de dorpsrand met een ondergrondse diepwanddemper, zodat de horizontale kracht op gebouwen bij een aardbeving veel minder wordt.

De effecten van een beving met een kracht van 5 op de schaal van Richter is zo te reduceren tot die van een beving met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Onder het dorp versterken we de grond, om verzakkingsschade door verweking te voorkomen.

Dit doen we door de zandlaag biologisch te verstijven, waarbij bacteriën aan het werk worden gezet als biobouwers”, aldus Waldo Molendijk van LievenseCSO.

Met de dorpsgerichte aanpak worden alle gebouwen binnen ‘de Groninger Gasvesten’ beschermd. Door het dempen van de beving is er een aanzienlijk kleinere kans op letsel bij een zwaardere aardbeving en zal er minder schade ontstaan, stellen de experts.

“Deze oplossing is op relatief korte termijn technisch en financieel haalbaar.”