Binnen 10 jaar kanker opsporen via ademtest

Dokter Ivo Nagels van de Stichting tegen Kanker verwacht dat binnen 10 jaar bepaalde kankers zullen kunnen opgespoord worden via een e-nose. Dat zei hij op een studiedag in het ICC in Gent.

Trefwoorden: #ademtest, #e-nose, #kanker, #mammografie, #Stichting tegen Kanker, #uitgeademende lucht

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Reeds eerder dit jaar berichtten Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers dat een analyse van chemische stoffen in uitgeademende lucht op termijn wellicht de klassieke opsporingsmammografieën kan vervangen.

In weefsel dat aangetast is door kanker komen vluchtige organische stoffen vrij die dus via een ademtest kunnen opgespoord worden. De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend.

Uiteraard zou dit een revolutie betekenen in de opsporing van borstkanker. Een mammografie is op zijn minst onaangenaam voor de patiënt en bovendien komt er schadelijke straling vrij. Een ademtest geeft binnen de 6 minuten een resultaat dat in de trials even betrouwbaar blijkt als een mammografie.

Dr. Nagels van de Stichting tegen Kanker bevestigde op een studiedag over kankeropsporing in Gent dat hij verwacht dat binnen 10 jaar heel wat kankers kunnen opgespoord worden door een e-nose, een elektronische neus die afwijkende vluchtige organische stoffen oppikt.

Experimenten met honden die huidkanker opsporen gaan in dezelfde richting. Ook voor de detectie van longkanker zijn er onderzoeken met ademtesten lopende.