Ondernemersvertrouwen zakt onder nul in Wallonië

Belgische ondernemers zijn niet erg optimistisch voor 2015. De loonkost blijft de grootste uitdaging. Vooral in Wallonië is vertrouwen ver zoek. Qua rekruteringsplannen is het beeld stabiel.

Trefwoorden: #aanwerving, #economie, #kamer koophandel, #kamer van koophandel, #rekrutering

Lees verder

HR

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.BE - In vergelijking met vorig jaar is het ondernemersvertrouwen in België met bijna 20% gekelderd. Dat blijkt althans uit de jaarlijkse bevraging door de Kamers van Koophandel bij hun leden. 842 Belgische bedrijven beantwoordden de enquête.

Slechts één derde van de ondervraagden geeft aan positief te zijn voor de toekomst tegenover goed 45% vorig jaar, terwijl het aantal negatieve antwoorden steeg van 17,5% naar 23,7%.

Op de vraag wat zij als de grootste pijnpunten beschouwen, is het antwoord onomwonden: de loonkost. De evolutie van de binnenlandse vraag en het algemeen economisch beleid volgen op afstand.

Dit wordt bevestigd door de cijfers: bedrijven zijn inderdaad positiever over de exportmogelijkheden dan over de afzetkansen op de eigen markt.

Qua rekruteringsplannen is het beeld vrij stabiel. Meer dan de helft zegt het huidige personeelsbestand te zullen behouden, met een balans van 11,5% die aanwervingen overweegt. Vorig jaar bedroeg dit cijfer 13,1%. Een soortgelijk beeld zien we bij de geplande investeringen waar het balanscijfer daalt van 16,2% naar 12,5%.

Een vergelijking tussen de drie gewesten leert dat ondernemers in Wallonië op alle vlakken minder positief zijn dan hun collega’s in Vlaanderen en Brussel. Het algemene vertrouwen bij de Waalse ondernemingen is zelfs onder 0 gezakt. Brusselse bedrijven zijn het meest positief, in het bijzonder op het vlak van de ontwikkeling van de binnenlandse vraag en de export.


ACHTERGROND
De resultaten voor België liggen in lijn met die in de rest van Europa, zoals blijkt uit een gelijktijdige bevraging door Kamers van Koophandel in 24 andere Europese landen. Hieruit blijkt dat Portugal en Spanje snel uit het dal kruipen. Ondernemers daar weten de hervormingsregels naar waarde te schatten. Oostenrijkse ondernemers zijn het meest pessimistisch. In Duitsland is het vertrouwen sterk bekoeld door de extreem lage inflatie en de spanningen met Rusland.