Cegeka ontwikkelt meest energiezuinige datacenter van Nederland

Dit nieuwe datacenter komt te liggen in Sittard-Geleen, waar het onder meer cloud-diensten levert voor Europese bedrijven.

Trefwoorden: #Cegeka, #cloud-diensten, #datacenter, #energiezuinig, #ICT-systemen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Cegeka )

ENGINEERINGNET.NL - In de digitale wereld moeten ICT-systemen voortdurend beschikbaar zijn en beveiligd worden tegen cyberaanvallen.

Dat is voor bedrijven een complexe aangelegenheid geworden, ook al hebben ze een eigen ICT-afdeling. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor cloud-diensten. Maar niet alle bedrijven willen al hun gegevens en informatie in de publieke cloud zetten.

Voor bepaalde kritieke bedrijfstoepassingen en voor gevoelige informatie willen zij precies weten waar de data staan en wat er achter de schermen mee gebeurt. Vandaar dat Cegeka een afgeschremde cloud-omgeving aanbiedt.

De locatie van het nieuwe datacenter ligt in Zuid-Limburg, tegen de Belgische maar ook Duitse grens. Met de recente overname van Brain Force heeft Cegeka er in korte tijd veel Nederlandse en Duitse klanten bijgekregen. Ondanks opname van gegevens in een cloud, hebben bedrijven de behoefte aan eigen lokale, sterk beveiligde datacenters, aldus Cegeka.

Europees datacenterspecialist ICTroom uit Lijnden ontwerpt en bouwt het zeer energie-efficiënte Tier 3 datacenter, dat tegen juni 2015 operationeel zal zijn. Het nieuwe datacenter zal het meest energie-efficiënte zijn in Nederland.

ICTroom en Cegeka hebben gekozen voor de hoogst efficiënte componenten inzake elektrische infrastructuur en koeling die momenteel beschikbaar zijn op de markt.

Zo zal een redundante koelinstallatie het datacenter koelen met koude buitenlucht met behulp van een indirect Air2Air-principe van GEA. Hierdoor wordt het energieverbruik van de koelinstallatie met een factor zeven gereduceerd in vergelijking met klassieke koeling en is geen verontreiniging mogelijk van de IT-apparatuur. Ook wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie.

Het nieuwe datacenter zal het Tier 3-label dragen. Dat betekent dat de technische infrastructuur volledig dubbel is opgebouwd, waardoor elk onderdeel kan worden onderhouden of vervangen zonder impact op de IT-systemen.

De meest kritieke schakels in de stroomvoorziening worden zelfs in een hogere redundantie uitgevoerd dan volgens de Tier 3-classificatie vereist is en zijn in hoge mate geautomatiseerd en beveiligd door Siemens. De beschikbaarheid wordt hierdoor hoger dan 99,98%.

Cegeka beschikt over drie datacenters, gelegen in Hasselt (B), Leuven(B) en Veenendaal (NL). Ruim 400 accountmanagers, service-deliverymanagers, system engineers, architecten en datacenteroperatoren zijn in dienst van het bedrijf.