Innovatie windturbines levert 15% meer rendement

Het Nederlandse Daisy-consortium ontwikkelde een Dynamic Asset Information System (DAISY) voor windturbines, met ondersteuning van het ministerie van Economische Zaken.

Trefwoorden: #DAISY, #Daisy-consortium, #Dynamic Asset Information System, #innovatieproject, #ministerie van Economische Zaken, #windturbines, #World Class Windturbine Maintenance

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia - Ad Meskens )

ENGINEERINGNET.NL - De innovatie DAISY is het resultaat van het innovatieproject World Class Windturbine Maintenance (WCWM) dat onlangs is afgerond.

Het is een systeem met een pakket aan sensoren die in windturbines kunnen worden geplaatst en data opleveren voor beheer en onderhoud. Ook bevat het een managementsysteem dat op afstand deze bigdata analyseert en beheert.

“De sensoren meten bijvoorbeeld de corrosie op de turbines, de trillingen, de oliekwaliteit en de temperatuur”, zegt Paul van Kempen, directeur van Van Kempen Engineering & Consultancy, een van de ketenpartners en tevens projectleider van het consortium.

“Het managementsysteem verzamelt en analyseert die data en geeft op die manier inzicht in de status en de prestatie van de windturbine. Vanuit dit systeem wordt bovendien het onderhoud aangestuurd.”

De innovatie maakt het mogelijk om op afstand windturbines te onderhouden, de kosten te drukken door slimmer en effectiever onderhoud en daarmee de levensduur van windturbines te verlengen. Van Kempen: “Concreet betekent de innovatie 15% meer opbrengst en lagere kosten, ongeacht het type windturbine.”

“Zowel nationaal als internationaal biedt deze innovatie enorm veel mogelijkheden”, zegt Van Kempen. “Deze technologie maakt het mogelijk om op afstand in windturbines te kijken en vanuit een controlroom te managen. Dit betekent dat we ook elders in de wereld met deze hoogwaardige kennis terecht kunnen en windturbineparken vanuit Nederland kunnen monitoren.”

Het consortium is een samenwerkingsverband van energiemaatschappij DELTA Netwerkgroep en de ingenieurs- en adviesbureaus Oliveira International en IMS International (samenwerking van projectpartners KEC en Filanet).

Van Kempen: “DELTA heeft voor dit project echte windturbines beschikbaar gesteld. Dat was uniek aan dit project en heeft geleid tot zeer concrete en praktische toepassingen.”

Het project is ondersteunt via de subsidieregeling Pieken in de Delta, dat van 2006 tot 2011 liep. Met deze subsidieregeling wilde de overheid economische clusters die van groot belang zijn voor de economische draagkracht en de internationale concurrentiepositie van Nederland versterken en uitbouwen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voerde de regeling uit in opdracht van het ministerie.