Armrevalidatie kan nu in virtuele trainingsomgeving

Onderzoekers van de Universiteit Hasselt hebben een virtuele trainingsomgeving voor armrevalidatie ontwikkeld dat zich richt op patiënten getroffen door MS of CVA (beroerte).

Trefwoorden: #beroerte revalidatie, #revalidatie arm virtueel, #revalidatie virtueel robot

Lees verder

research

( Foto: Universiteit Hasselt )

ENGINEERINGNET.BE - In samenwerking met het Revalidatie & MS Centrum Overpelt en Kenniscentrum Adelante (Hoensbroek, NL) ontwikkelde de UHasselt een virtuele trainingsomgeving voor armrevalidatie ontwikkeld (I-TRAVLE).

Het systeem – dat kan gebruikt worden met een robot en met een trackersysteem – richt zich concreet op patiënten getroffen door MS of CVA (beroerte).

“I-TRAVLE moet de armrevalidatie van de patiënt via trainingsoefeningen en -games verbeteren en zo zijn zelfredzaamheid in het dagelijks leven verhogen”, zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt).

Patiënten met MS en CVA (cerebrovasculair accident of beroerte) hebben het vaak moeilijk om de arm(en) te bewegen. Alledaagse handelingen – iets optillen, de arm strekken, het bed opmaken – moeten dus opnieuw worden aangeleerd. “Door specifieke revalidatietraining kan je de zelfredzaamheid van personen met functionele beperkingen aanzienlijk verhogen”, zegt prof. dr. Peter Feys (UHasselt).

Binnen het onderzoeksproject gingen Vlaamse en Nederlandse revalidatiecentra, in samenwerking met de UHasselt, dan ook na hoe die armbeweging verbeterd kan worden met behulp van robottraining.

Zo ontwikkelden zij een virtueel trainingssysteem dat gekoppeld kan worden aan een haptische robot en aan een goedkopere ‘tracker’ (joystick) die zowel in behandelingscentra als thuis gebruikt kan worden.

In de trainingsoefeningen en -games moet de patiënt met de arm allerhande avatars (afbeeldingen) door een virtuele omgeving ‘bewegen’. Daarbij koppelt de robot een kracht terug aan de gebruiker.

Aan het systeem is ook een module gekoppeld om gewoon thuis te oefenen. Patiënten moeten niet meer de verplaatsing naar het revalidatiecentrum maken maar kunnen van op afstand worden opgevolgd. Zorgverleners kunnen ook van op afstand bijsturen door bijvoorbeeld de moeilijkheidsgraad van de spelletjes aan te passen.

Het systeem werd intussen uitvoerig getest bij 35 MS- en CVA-patiënten. “Uit die resultaten bleek dat zij er, dankzij het systeem, beter dan vroeger in slaagden om alledaagse dingen te doen zoals hun kleinkind vastpakken, aardappelen schillen of zelfstandig eten”, zegt professor Feys.

“Deze innovatieve revalidatierobotica past perfect in de ontwikkeling van de Limburgse zorgeconomie. De versnelde ontwikkeling van de Limburgse Health Care is één van de prioriteiten van het Limburgs economisch beleid”, aldus gedeputeerde Marc Vandeput (Provincie Belgisch-Limburg).

“Met provinciale en Europese middelen en met subsidies van Limburg Sterk Merk zijn de voorbije jaren belangrijke toonaangevende zorgprojecten ontwikkeld. Met diverse innovatieve zorgconcepten is Limburg pionier in Vlaanderen. De provinciale beleidsfocus moet niet alleen leiden tot een Limburgse gezondheidszorg van topkwaliteit, maar ook tot innovatief ondernemerschap en de creatie van nieuwe jobs.”