Doorbraak behandeling dementie via stamcelonderzoek

Moleculaire biologen van de KU Leuven zijn erin geslaagd om in een labo dementie na te bootsen en vervolgens het genetisch defect te herstellen. Hun onderzoek haalt de wereldpers.

Trefwoorden: #Catherine Verfaillie, #dementie medicatie, #dementie stamcel, #frontotemporale dementie, #KU Leuven, #neurodegeneratief, #verfijndere blockers

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Prof. Catherine Verfaillie en haar team van moleculaire biologen van de KU Leuven slaagden erin om in een laboschaaltje een bepaalde vorm van dementie te doen ontstaan maar vervolgens ook weer te herstellen. De doorbraak haalde de wereldpers en zaterdagmorgen 3 januari lichtte Prof. Verfaillie de doorbraak zelf toe op radio 1.

Het onderzoek betreft frontotemporale dementie. Dit is een neurodegeneratieve aandoening waarbij vooral de voorste hersengebieden zijn aangetast. De ziekte uit zich met gedragsverandering en taalstoornissen; pas later in het verloop ontstaat verdere cognitieve achteruitgang. Het aandeel van FTD wordt geschat op 3 tot 12% van alle vormen van dementie.

Er werden huidcellen genomen van patïenten met FTD en deze werden vervolgens omgezet in stamcellen die de beschadigde hersencellen moesten vervangen. Dit bleek echter niet goed te lukken wat vragen oproept aangezien alle patiënten met gezonde hersencellen worden geboren. Verder onderzoek toonde aan dat bepaalde moleculen met een signaalfunctie veel actiever waren in aangetaste dan in gezonde hersencellen.

Met een brede blocker kon deze signaalfunctie onderdrukt worden en konden de stamcellen zich ontwikkelen tot gezonde hersencellen, althans in een petrischaaltje. Een doorbraak die aantoont dat de degeneratie van hersenschorscellen kan omgekeerd of genezen worden.

Prof. Verfaillie waarschuwt dat het nog te vroeg is om te spreken over een medicijn want er moeten veel verfijndere blockers worden ontwikkeld want de actieve moleculen die ermee onderdrukt worden spelen mogelijks een belangrijke rol op andere plaatsen in het lichaam. Maar hoopgevend is wel dat er zeer voorzichtig gesproken wordt over maanden in plaats van jaren van verder onderzoek.

Bovendien gaat Prof. Verfaillie ervan uit dat deze denkpiste mogelijks een oplossing biedt voor andere vormen van dementie.