1 miljoen euro voor nieuwe innovaties in veiligheid

Zes projecten krijgen subsidie uit het stimuleringsfonds van The Hague Security Delta (HSD), gericht op de verdere groei van het veiligheidscluster in de Haagse regio.

Trefwoorden: #Digital Evidence Dashboard, #Eventcloud, #Foxguard, #innovaties in veiligheid, #Mister eXtra, #project ThreadStone, #stimuleringsfonds, #The Hague Security Delta, #Total Blackout, #veiligheidscluster, #Wethouder Ingrid van Engelshoven

Lees verder

Nieuws

( Foto: The Hague Security Delta - © Hilbert Krane )

ENGINEERINGNET.NL - Wethouder Ingrid van Engelshoven (Kenniseconomie, Internationaal van gemeente Den Haag): "Een bijdrage uit het HSD Stimuleringsfonds zorgt ervoor dat deze initiatieven van consortia van bedrijven, overheden en kennisinstellingen hun ideeën in de praktijk kunnen brengen. Dit soort innovaties leveren ook weer extra banen op. Daarnaast zijn het vindingen die bijdragen aan een veiliger wereld."

De subsidieaanvragen zijn beoordeeld op de criteria security, innovatie, samenwerking met particuliere- en overheidspartijen en economische effecten. Van de 17 aanvragers zijn er uiteindelijk 6 geselecteerd. Het totaalbedrag dat wordt uitgekeerd is 1 miljoen euro, beschikbaar gesteld door de gemeente Den Haag.

Het project ThreadStone richt zich op het detecteren en rapporteren van zwakke plekken in internetsites en op internet aangesloten apparaten. Hiermee kunnen aanvallen van cybercriminelen worden tegengegaan.

Digital Evidence Dashboard is een product dat niet-technische rechercheurs in staat stelt om in een vroeg stadium te bepalen welke digitale bewijsstukken relevant zijn.

Foxguard is een cyber detectietool waarmee organisaties kunnen vaststellen of hun computers slachtoffer zijn van een digitale spionage of een digitale aanval.

Mister eXtra is een hulpmiddel dat gebruikt kan worden bij het veiligstellen van forensische sporen op een plaats delict. Forensisch deskundigen kunnen straks op de plaats delict direct analyseren en zien welke sporen geschikt zijn voor nader onderzoek, zonder hierbij sporen af te breken of onbruikbaar te maken. Waarmee de pakkans van criminelen vergroot wordt.

Total Blackout is een serious game, waarmee deelnemers uit verschillende vitale sectoren, zoals de energie- en telecomsector zich kunnen voorbereiden op een crisis.

Eventcloud creëert een platform voor open en gesloten evenementendata en beveiligingsfunctionaliteiten. Dat zorgt ervoor dat evenementen niet alleen veiliger maar ook winstgevender worden waardoor de kosten van veiligheid kunnen worden gereduceerd, en het voortbestaan van gratis publieks evenementen gewaarborgd is.