Trends kiest Luc Tack, Picanol tot Manager van 2014

De lezers van Trends en de jury hebben Luc Tack verkozen tot Manager van het Jaar 2014. Tack is CEO van Picanol en co-CEO van Tessenderlo Chemie.

Trefwoorden: #3D printing, #Luc Tack, #manager jaar, #picanol, #vlaamse maakindustrie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Picanol )

ENGINEERINGNET.BE - De 53-jarige CEO van Picanol en co-CEO van Tessenderlo Chemie mag zichzelf sinds gisteren manager van het jaar noemen.

Na drie opeenvolgende nominaties viel Luc Tack dan toch in de prijzen en wordt de 30ste manager van het jaar. Hij volgt Ronnie Leten van Atlas Copco op.

De prijs wordt georganiseerd door Trends. "Met Tack kiest de jury voor lef, ambitie en strategische visie, zonder in te boeten aan duurzaamheid, degelijkheid en stabiliteit," motiveert juryvoorzitter Luc Vandewalle de keuze van de jury.

Vijf jaar geleden was Picanol op sterven na dood. Tack was de enige die durfde investeren en het bedrijf weer op de kaart zetten. In 2013 investeerde Picanol in Tessenderlo Chemie. Picanol zocht een industrieel project om in te investeren dat minder onderhevig is aan de de cyclische ups en downs van de weefmachine- en textielbusiness.

Alhoewel elke economische sector gevoelig is aan marktschommelingen spreidde Picanol met deze participatie zijn risico's. Tessenderlo Chemie staat sterk in Europa en de VS, daar waar Picanol vooral sterk staat in Azië en opkomende markten.

Tack profileert zich duidelijk als grote 'believer' van de Vlaamse maakindustrie. "We zijn niet van plan een passieve aandeelhouder te worden, maar willen actief mee het beleid gaan bepalen", aldus de woordvoerder van Picanol.

Met de participatie zorgt het bedrijf ook voor een duurzame verankering van de industriële groep in Vlaanderen en België. Luc Tack wilde nooit meestappen in een verhaal van delokalisatie. Het bedrijf zet daarentegen volop in op technologische ontwikkeling. Met succes.

Overigens is de Picanol groep niet aan zijn proefstuk toe wat diversifiering betreft. De groep is vooral bekend om de productie van weefmachines, maar heeft ook een eigen gieterij die als toeleverancier hoogtechnologische gietstukken maakt.

Het heeft daarnaast een divisie (PsiControl Mechatronics) die sturingen maakte voor machines. Picanol is met het Limburgse Melotte ook actief in 3D-printing.


Op de foto:
Luc Tack (links) tijdens de opening van het Picanol trainings- en testcenter in aanwezigheid van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois.