Vijf Limburgse hightechstarters klaar voor buitenlandse avontuur

Dit is Limburgs. Vijf van de IT-starters die iMinds in 2014 onder zijn vleugels nam, zijn intussen klaar om hun kans te wagen in het buitenland, meldt het Vlaamse onderzoekscentrum.

Trefwoorden: #corda, #hightech, #iminds, #lindacare, #lrm, #qompium, #racealerts, #starter, #tripfair, #ugentec

Lees verder

Techniek

( Foto: i-Minds )

ENGINEERINGNET.BE – Zowat een jaar geleden kregen het onderzoekscentrum iMinds en het investeringsfond LRM de opdracht van de Vlaamse regering om het ondernemerschap rond ICT en digitale media in Limburg te versterken, in het kader van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat.

Ze richtten daarvoor de Corda INCubator, waar starters terecht kunnen voor kantoorruimte, coaching en begeleiding. Vandaag zijn een vijftal hightechstarters klaar voor een buitenlandse avontuur, meldt iMinds.

UgenTec-technologie analyseert DNA-stalen dertig maal sneller, en staat voor wereldwijde doorbraak. Deze start-up vermindert de menselijke inbreng bij het analyseren van DNA, één van de redenen waarom erg zwakke infecties over het hoofd kunnen worden gezien.

“Hoewel UgenTec pas begin 2014 werd opgericht, gaat het erg snel voor ons,” zegt Wouter Uten, mede-oprichter en CTO. “We hebben onze eerste betalende klanten beet, zodat onze oplossing binnenkort alvast door 50 labo’s over de hele wereld wordt geïmplementeerd – met ons kantoor op Corda Campus als uitvalsbasis.”

De ‘Cardimoni’-oplossing van Qompium is een smartphone app die het mogelijk maakt om hartritmestoornissen op te sporen en op te volgen – waarbij data rechtstreeks naar de betrokken arts worden doorgestuurd. In tegenstelling tot bestaande oplossingen, meet Cardimoni niet enkel de hartslag, maar ook het patroon van het hartritme.

“Daarnaast onderscheidt ook klinische validatie ons duidelijk van de Apples en Googles van deze wereld. Cardimoni bouwt immers voort op een continue interactie met artsen en cardiologen; zo wordt de app momenteel uitgebreid getest in een aantal Limburgse ziekenhuizen. Bovendien werden we door Bayer Healthcare geselecteerd om gedurende een drietal maanden op hun hoofdkwartier in Berlijn te werken, waarbij we een beroep konden doen op hun middelen en netwerk – een onbetaalbare ervaring,” zegt Jo Van der Auwera van Qompium.

LindaCare meldt voor zijn telemonitoringplatform in gesprek te zijn met ziekenhuizen in Europa en de VS. Deze starter pakt het probleem van de vele telemonitoringsysteem van verschillende pluimage aan.

Patiënten met pacemakers en interne defibrilatoren worden naemijk steeds meer thuis opgevolgd door middel van zulke telemonitoringsystemen, maar de ziekenhuizen moeten daarbij werken met apparatuur en portalen van verschillende leveranciers. Daarom ontwikkelde LindaCare een platform dat bestaande oplossingen integreert.

“Het aantal patiënten dat in aanmerking komt voor dit soort oplossingen zal de volgende jaren explosief groeien, en onze oplossing is perfect gepositioneerd om ziekenhuizen daarbij te ondersteunen,” zegt Shahram Sharif.

“We zijn dan ook al in gesprek met ziekenhuizen in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en zelfs in de VS om onze oplossing verder te ontwikkelen en te evalueren.”

RaceAlerts is dan weer een oplossing die zes vitale onderdelen van een racewagen in real-time monitort, tijdens oefenritten en ProAm-wedstrijden. Op die manier kan het team in de pits minutieus opvolgen hoe de wagen presteert, en tussenkomen nog voor er zich een probleem voordoet. De oplossing is webgebaseerd en kan dus eender waar, eender wanneer en vanop elk toestel worden geraadpleegd.

“Tijdens de voorbije 24 uur van Zolder hebben we twee racewagens met ons systeem uitgerust. De oplossing werkte vlekkeloos en bezorgde de teams heel wat zinvolle data. Maar uiteraard is dit een toepassing die overal kan worden ingezet. We hebben ook al testen achter de rug in Barcelona, en deze maand draait onze technologie op een circuit in Dubai,” zegt Koen Huybrechts.

Tripfair ontstond in april 2014 als alternatief voor de online booking sites die aanzienlijke commissies (10% tot 25%) aanrekenen wanneer er van hun diensten gebruik wordt gemaakt. Tripfair ontwikkelde daarom een platform waarbij reizigers hun reisplan online posten en op basis daarvan tot vijf voorstellen op maat ontvangen. Een model dus waardoor reizigers voordeliger kunnen boeken, en zonder enige commissie voor de uitbaters van vakantieverblijven.

“Wij wilden vanaf dag één een Europese speler worden,” zegt Patrice Fleurquin. “Vandaag zijn we effectief actief in zes Europese landen: België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. En waar het aanbod nu hoofdzakelijk nog bestaat uit B&B’s, gaan we dit de volgende maanden opentrekken naar campings, hotels en vakantiehuizen.”