Start-up testte software verdeling auteursrechten tijdens MIA’s

Gisteren testte het start-up bedrijf The Rights officieel een software applicatie tijdens de Music Industry Awards om auteurs van muziek afgespeeld tijdens een event te vergoeden.

Trefwoorden: #afspeellijst, #Association For Electronic Music, #auteursrechten, #elektronisch, #events, #iMinds, #sabam, #software, #The Rights

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website The Rights )

ENGINEERINGNET.BE - The Rights, een Antwerpse start-up die wordt ondersteund door iMinds, ontwikkelde een softwareplatform waarmee event managers automatisch (door middel van akoestische vingerafdruktechnologie) afspeellijsten kunnen creëren van de muziek tijdens hun evenement.

De beheersvennootschap SABAM zou in de toekomst op basis van deze informatie het geïnde geld correct kunnen verdelen over de betrokken artiesten. Het blijkt immers dat auteursrechtenvergoedingen niet altijd in de juiste handen terechtkomen.

Volgens AFEM (Association For Electronic Music) verliest de elektronische muziekindustrie jaarlijks zo’n €125 miljoen door verloren, onvolledige of ontbrekende data.

De softwaretoepassing laat event managers bovendien toe om de verplichte administratie van een evenement in orde te maken. Daarnaast kunnen artiesten, eens er voldoende data verzameld zijn, ook een overzicht raadplegen van het gebruik van hun repertoire.

Zo zullen ze kunnen zien waar, wanneer en hoe vaak een nummer werd gespeeld. Artiesten die interesse hebben, kunnen zich nu registreren op ‘www.therights.eu’.

Frederik Van Dessel, medeoprichter van The Rights, legt uit hoe zijn bedrijf een verschil maakt: “Momenteel gebeurt een groot deel van de verdeling van auteursrechten aan de hand van afspeellijsten van de radio. Wij zouden ervoor kunnen zorgen dat SABAM over de correcte data kan beschikken om ook muziekrechten geïnd op evenementen naar de juiste auteur/componist te verdelen.”

“De software biedt organisatoren van muziekevenementen een vereenvoudigd en intuïtief alternatief voor het aangeven van hun evenement bij de beheersvennootschap. Dit zal leiden tot een meer transparante evenementensector met betrekking tot muziekauteursrechten. Dit probleem is niet beperkt tot België; in heel Europa is deze problematiek aanwezig.”

Momenteel zit The Rights in een testfase met SABAM. Vanaf dat deze is afgerond en positief blijkt, zou een integratie mogelijk zijn.