Extra steun van 9,9 miljoen euro voor Ebola bestrijding

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking steunt een gezamenlijk initiatief van Nederlandse hulporganisaties voor de bestrijding van ebola.

Trefwoorden: #bedrijfsleveninstrumentarium, #Care Nederland, #Cordaid, #Ebola, #Guinee, #Liberia, #Minister Ploumen, #Netherlands Fellowship Programme, #Oxfam Novib, #Plan Nederland, #Save the Children, #Sierra Leone, #Terre des Hommes, #ZOA

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - De minister heeft dit vandaag bekend gemaakt, na haar bezoek gisteren aan Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone.

Dit land is, samen met de buurlanden Liberia en Guinee, het zwaarst getroffen door de Ebola crisis die inmiddels aan bijna 8.000 mensen het leven heeft gekost (20.000 besmettingen). Het gezamenlijke voorstel van de Nederlandse ngo’s omvat onder meer de training van lokale gezondheidswerkers voor veilige begrafenissen, distributie van hygiëne kits, het installeren van handwasstations en informatie campagnes op radio en tv.

Minister Ploumen bezocht Sierra Leone samen met haar collega Hennis-Plasschaert van Defensie. Ploumen: ‘Het lijkt erop dat in Liberia nu het ergste voorbij is. Dat is mooi. Maar in Guinee en zeker in Sierra Leone gaat het niet goed. Het aantal slachtoffers en besmettingen stijgt daar nog steeds snel. Daarom is een extra inspanning dringend nodig.’

Volgens officiële cijfers komen er per dag in Sierra Leone vijftig nieuwe Ebola gevallen bij. Maar de vrees bestaat dat het echte aantal besmettingen veel hoger ligt. Overheidsinstellingen functioneren vaak gebrekkig en zijn op eigen kracht niet in staat deze trend te keren.

Het is van cruciaal belang dat de bevolking ervan wordt overtuigd dat nieuwe gevallen zo snel mogelijk moeten worden gemeld en dat wordt afgezien van traditionele rouwplechtigheden die tot nieuwe besmettingen kunnen leiden.

‘Een aanpak waarbij lokale- en buitenlandse hulpverleners zeer nauw samenwerken met de bevolking en hun vertrouwen weten te winnen, moet de negatieve spiraal kunnen doorbreken’, aldus Ploumen.

Volgens Ploumen is ook een lange termijn strategie belangrijk, om de getroffen landen te helpen er weer bovenop te komen en om een nieuwe uitbraak te voorkomen. De bewindsvrouw heeft daarom besloten het Nederlandse bedrijfsleveninstrumentarium open te stellen voor Liberia en Guinee, naast Sierra Leone.

Zo hoopt zij de economische ontwikkeling een impuls te geven. Daarnaast heeft zij het Netherlands Fellowship Programme opengesteld voor bursalen uit de drie getroffen landen, die hierdoor op maat gesneden trainingen kunnen volgen, gericht op het versterken van de lokale gezondheidssystemen.

Met de nieuwe bijdrage verhoogt het kabinet de bijdrage aan de bestrijding van de ebola epidemie tot meer dan 48 miljoen euro. Daarmee is Nederland de vierde donor binnen de Europese Unie.

Overigens staat dit bedrag nog los van de inzet van het marineschip Karel Doorman, dat de afgelopen maanden tweemaal volgeladen met hulpgoederen naar Liberia, Sierra Leone en Guinee is gevaren.

Het voorstel voor het gezamenlijke project is gedaan door Oxfam Novib, Care Nederland, Cordaid, Plan Nederland, Save the Children, Terre des Hommes en ZOA en nauw afgestemd op de hulpbehoefte zoals die door de VN is vastgesteld.