GGO’s met gezondheidsvoordelen hebben groot marktpotentieel

Consumenten zijn bereid extra te betalen voor genetisch gemodificeerde gewassen met een verhoogd vitamine- en/of mineraalgehalte. Dat wijst een marktstudie van de UGent uit.

Trefwoorden: #folaat verrijkte rijst, #fosfaten, #genetisch gemodificeerde gewassen, #genetisch gemodificeerde voeding, #GGO, #gouden rijst, #markt, #marktpotentieel, #mineralen, #UGent, #volksgezondheid, #witte rijst

Lees verder

Nieuws

( Foto: 'Gouden rijst' naast witte rijst / Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - De Universiteit Gent onderzocht het marktpotentieel van genetisch gemodificeerde gewassen met een verhoogd vitamine- en/of mineraalgehalte. Uit dit onderzoek blijkt dat deze gewassen een groot marktpotentieel hebben.

De onderzoekers benadrukken dat op het vlak van volksgezondheid dergelijke GGO's een groot voordeel hebben maar dat ze te lijden hebben onder negatieve berichtgeving, ook al volgen telers strikte regels en ook al zijn er geen schadelijke gevolgen bekend.

In de praktijk is nog geen enkele van deze GGO’s met gezondheidsvoordelen goedgekeurd, in tegenstelling tot landbouwgerichte GGO’s.

In eerder onderzoek zijn al meerdere gewassen met gezondheidsvoordelen ontwikkeld waaraan genen van andere gewassen zijn toegevoegd. Bekende voorbeelden zijn rijst die met vitamine A werd verrijkt (ook bekend als Gouden Rijst) of met folaat verrijkte rijst.

De verhoging van meerdere micronutriënten in eenzelfde gewas levert gewassen op die meer voedingsstoffen bevatten, tegen een relatief lage kost.

"Hoewel GGO’s met gezondheidsvoordelen geen universele oplossing bieden om ondervoeding te bestrijden, bieden ze een complementair én kosteneffectief alternatief wanneer andere strategieën tekortschieten," stellen de onderzoekers.

Een marktstudie moet nu het tij keren. Uit het UGent-onderzoek is immers gebleken dat consumenten bereid zijn meer te betalen voor GGO’s met gezondheidsvoordelen, met meerprijzen van 20% tot zelfs 70%.

Hierin verschillen ze van GGO’s met landbouwvoordelen, die door consumenten pas aanvaard worden wanneer ze aan een lagere prijs worden aangeboden.

Ook in regio’s waarin een groot deel van de bevolking lijdt aan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen is het potentiële marktaandeel hoog, zoals in China en Brazilië, landen die tegelijk ook als belangrijke doelmarkten gezien worden.