Groningse starter Crowdynews haalt 2,5 miljoen euro op (+video)

Het bedrijf verzamelt berichten, foto's en video's van verschillende 'social media' zoals Twitter, Facebook, Instagram en Vimeo voor mediabedrijven en kan nu verder uitbreiden.

Trefwoorden: #Crowdynews, #Crowdynews Amplifinder, #Crowdynews Breaking Burner, #Crowdynews Widget, #Groningen, #starter

Lees verder

Techniek

( Foto: screen Vimeo - Crowdynews )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om een gezamenlijke investering onder leiding van INKEF Capital en mede-investeerder Singapore Press Holdings (SPH) via haar New Media Fund.

Deze investering stelt Crowdynews in staat om haar wereldwijde groeiplannen nog sneller te kunnen realiseren, dagelijkse processen te optimaliseren en innovatief te blijven.

Crowdynews, opgericht in 2010, is gevestigd in Groningen. Het portfolio van haar social media curatie platform bestaat uit drie producten: de Crowdynews Widget, Crowdynews Breaking Burner en Crowdynews Amplifinder.

Klanten zijn onder andere Chicago Tribune, Washington Times, AccuWeather, NBA, Sport.es, The Malaysian Insider, Philippine Star en honderden mediabedrijven wereldwijd.

"Het idee voor Crowdynews is in 2009 ontstaan toen een vliegtuig van US Airways op de Hudson River landde," zegt oprichter Edwin Kuipers. "Het merendeel van het laatste nieuws over deze ramp kwam destijds van 'social media'. Crowdynews is erin geslaagd om 'social media' standaard onderdeel van de nieuwscyclus te maken."

Crowdynews verzamelt berichten, foto's en video's van verschillende 'social media' zoals Twitter, Facebook, Instagram en Vimeo. Hiermee wordt de traditionele berichtgeving verrijkt en daardoor de betrokkenheid van lezers vergroot.

Met behulp van geavanceerde technologieën als natuurlijke taalverwerking en kunstmatige intelligentie behaalt het Crowdynews platform een relevantie van meer dan 90% in meer dan 25 talen. Crowdynews is het enige 'social media' platform dat meertalig en wereldwijd inzetbaar is en daarbij uit de verschillende vooraanstaande 'social media' put.

INKEF, opgericht in 2010, is een investeringsmaatschappij die zich richt op een langdurige samenwerking en actieve ondersteuning van innovatieve technologiebedrijven. Met meer dan 200 miljoen euro aan kapitaal is het een van de grootste investeringsfondsen in Nederland.

Tot dusver heeft INKEF negen investeringen afgerond in de gezondheidszorg, IT, software en nieuwe media. Twee van hen zijn inmiddels reeds succesvol ingelijfd door grote bedrijven: Sapiens door Medtronic en Profibrix door The Medicines Company.

SPH is marktleider in de mediasector van Azië. Naast 19 gerenommeerde krantentitels bestaat het digitale portfolio uit online kranten, magazines en verschillende mobiele applicaties.

Andere activiteiten zijn onder meer het uitgeven van boeken, radio en televisie, evenementen, buitenadvertenties en onroerend goed. SPH's New Media Fund, dat in oktober 2013 van start ging, richt zich op investeringen in nieuwe en opkomende bedrijven die zich bezighouden met media of soortgelijke activiteiten.

"Wereldwijd zoeken mediabedrijven naar manieren om 'social media' in hun productaanbod te integreren," zegt Chua Boon Ping, CEO van SPH's Media Fund.

"Dankzij Crowdynews kunnen zij lezers betrekken door het snel brengen van de belangrijkste nieuwsverhalen. Crowdynews creëert daarnaast een nieuw kanaal voor adverteerders en daarmee mogelijkheden om inkomsten te vergroten. Crowdynews past precies in het plaatje van het soort investering waarnaar we op zoek zijn. De innovatieve producten en haar positie op de wereldmarkt laten een sterke groeiverwachting zien. We zien een belangrijke rol voor ons weggelegd om Crowdynews naar een volgend niveau te brengen."

Als onderdeel van de investering zal Robert Jan Galema toetreden tot de Raad van Commissarissen.