Nederlands ebolavaccin voor het eerst getest op mensen

De Nederlandse tak van Johnson & Johnson test gezonde vrijwilligers om te zien of het vaccin veilig is en of het genoeg weerstand opwekt zodat het vermoedelijk beschermt tegen het virus.

Trefwoorden: #ebola, #ebolavaccin, #Johnson & Johnson, #vaccin, #virus

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - In de eerste klinische fase test de farmaceut de veiligheid en werkzaamheid van het vaccin op circa 260 gezonde vrijwilligers in Engeland.

Als de resultaten goed zijn dan wordt het vaccin vanaf maart op grote schaal getest in gebieden waar het ebolavirus rondwaart.

Hiervoor is het vaccin op apen getest: nadat gevaccineerde apen in aanraking kwamen met ebola werden zij niet ziek en het vaccin bleek veilig voor hen. Veiligheid is zeer belangrijk, want het vaccin is bedoeld om grote groepen mensen te beschermen tegen een ziekteverwekker waarmee ze wellicht nooit in aanraking komen.

Het vaccin van Johnson & Johnson bestaat uit twee injecties en werkt in grote lijnen net zoals andere vaccins. Een stukje genetisch materiaal van het ebolavirus is verpakt in een ander virus dat onschuldig is gemaakt.

Na het injecteren van dat onschuldige virus, bouwt het lichaam weerstand op tegen het ebolavirus. Bij apen biedt de eerste injectie al enige bescherming en na een tweede injectie zijn de dieren volledig beschermd.

De twee injecties bevatten verschillende virussen als verpakkingsmateriaal van het stukje genetisch materiaal van het ebolavirus. In het eerste vaccin zit een verkoudheidsvirus dat nauwelijks voorkomt bij mensen.

Het menselijk lichaam heeft dat virus niet eerder gezien en herkent het dus niet als ziekteverwekker, waardoor het vaccin zijn werk kan doen. Bij een tweede injectie zou het lichaam het verkoudheidsvirus herkennen en opruimen. Daarom zit daarin een verzwakt pokkenvirus.

In 2011 nam Johnson & Johnson de Leidse vaccinontwikkelaar Crucell over. Het bedrijf werkt sinds 2008 aan een vaccin dat beschermt tegen drie virussen die verwant zijn aan het Zaïre ebolavirus, het virus dat nu door Afrika woedt.