Vriesdroger bestrijdt verspilling vis in Afrika

Wageningse onderzoekers hebben samen met Ebbens Engineering een droogmachine ontwikkeld voor de Afrikaanse markt waarvoor zonnepanelen voldoende energie kunnen leveren.

Trefwoorden: #Ebbens engineering, #Food & Biobased Research, #IMARES, #verspilling tegengaan, #vis drogen, #vriesdrogen, #Vriesdroger, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - In veel Afrikaanse landen gaat vis verloren omdat er geen koeling voorhanden is, terwijl daar grote delen van de bevolking leiden aan eiwittekorten.

De milde vriesdroger die onderzoeker Paul Bartels samen met Ebbens Engineering ontwikkelde probeert een oplossing te bieden voor de verspilling. Door stukjes vis te drogen in droogtrommels, zijn ze ook zonder koeling lang houdbaar.

Vriesdrogen is geen nieuwe techniek. Oploskoffie en soep uit een zakje zijn meestal ook gevriesdroogd. Industriële drooginstallaties werken bij hele lage temperaturen en met een lage luchtdruk. Daardoor wordt snel vocht onttrokken aan het product.

De nieuwe vriesdroger van Ebbens Engineering werkt met mildere technieken. Het apparaat werkt bij normale luchtdruk en minder lage temperaturen. Dat heeft als nadeel dat de vis minder snel droogt, maar als voordeel dat er veel minder energie wordt gebruikt en dat het eindproduct de structuur beter behoudt.

Ebbens wil het apparaat gaan verkopen aan kleine Afrikaanse bedrijven die de vis geschikt maken voor industriële verwerking.

De ontwikkeling van de droogmachine is onderdeel van het Europese onderzoeksprogramma Securefish. Daarin werken onderzoekers uit een aantal Europese landen samen met onderzoekers uit onder andere Namibië, Kenia en India aan technieken die de verspilling van vis tegengaan.

Het Nederlandse deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door de instituten IMARES en Food & Biobased Research, beide onderdeel van Wageningen UR.