NACO wint miljoenentender voor ontwerp deel luchthaven Mexico-Stad

Netherlands Airport Consultants (NACO), onderdeel van Royal HaskoningDHV, gaat de start- en landingsbanen, taxibanen, platforms en bijbehorende gebouwen ontwerpen.

Trefwoorden: #luchthaven Mexico-Stad, #miljoenentender, #NACO, #Netherlands Airport Consultants, #Royal HaskoningDHV

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia, luchtfoto luchthaven Mexico-Stad )

ENGINEERINGNET.NL - Het gaat om het ontwerp van de infrastructuur van de nieuwe internationale luchthaven van Mexico-Stad, één van 's werelds grootste luchthavens. De tender is toegekend door Grupo Aeroportuario de la Ciudad de México met een contractwaarde van 72 miljoen euro.

NACO werkt hiervoor samen met andere Royal HaskoningDHV-collega's – voor inbreng van hydrologische en geotechnische expertise - en de Mexicaanse ingenieursbureaus Grupo TADCO en Grupo SACMAG.

De nieuwe luchthaven vervangt de huidige luchthaven die aan zijn maximumcapaciteit zit en zal een van de grootste ter wereld worden. Voor de projectlocatie van 44 vierkante kilometer ontwerpt NACO drie start- en landingsbanen die geschikt zijn voor het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, de A380, inclusief alle bijbehorende taxibanen, platforms en gebouwen.

De eerste fase heeft een capaciteit van 50 miljoen passagiers per jaar, vergelijkbaar met Amsterdam Schiphol, Singapore Changi of JFK. "Mexico is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en maakt een snelle economische groei door," aldus Kjell Kloosterziel, projectdirecteur bij NACO.

Nederlandse kennis en ervaring zullen goed van pas komen gezien de locatie van de luchthaven: het drooggevallen Texcocomeer. Tijdens het regenseizoen staan grote delen van dit gebied een paar maanden onder water.

De combinatie van een zachte bodem en grondwaterextractie heeft grote verzakkingen tot gevolg. Sommige gedeelten zakken momenteel zo'n twintig centimeter per jaar, terwijl ze sinds de jaren zestig al ruim vijf meter gezakt zijn.

"We gaan de bodem, de waterhuishouding en de overstromingsrisico's uitgebreid bestuderen, om tot een veilig ontwerp te komen van alle start- en landingsbanen en andere civieltechnische werken in dit voormalige meer", aldus Rudolf Mulder, projectmanager bij Royal HaskoningDHV.

Dit is NACO's tweede grote project voor deze luchthaven nadat het vorig jaar, samen met Foster + Partners en FR-EE, het contract voor het ontwerpen van de passagiersterminal binnenhaalde.