ThermoSeed locatie geopend in Eslöv te Zweden

Het zaadverbeteringsbedrijf INCOTEC levert aan hen een gepatenteerde desinfectie methode die schadelijke pathogenen elimineert en een positief effect heeft op de kiemenergie van zaden.

Trefwoorden: #agrarische coöperatie, #biologische landbouw, #INCOTEC, #Lantmännen, #ThermoSeed, #zaadverbeteringsbedrijf

Lees verder

Nieuws

( Foto: INCOTEC )

ENGINEERINGNET.NL - Deze ThermoSeed locatie is in eigendom van de de Zweedse agrarische coöperatie Lantmännen. Het is de 2e in Zweden en de 7de in de wereld.

Thermoseed is een innovatieve desinfectie methode, ontwikkeld door het in Enkhuizen gevestigde bedrijf INCOTEC, die zaden ontdoet van schadelijke pathogenen en de kiemenergie vergroot zodat zaden op een meer uniforme wijze, sneller opkomen op het veld.

De methode werkt zonder chemische toevoegingen en draagt zo bij aan een verlaging van de hoeveelheid chemische landbouwmiddelen. De doeltreffende desinfectie is geschikt voor zowel traditionele als biologische landbouw.

Het proces gebruikt uitsluitend hete vochtige lucht en strikt gereguleerde parameters. Nadroging is niet nodig zodat het ThermoSeed behandelde zaad na behandeling onmiddellijk verpakt kan worden. De schone, gezonde zaden kunnen als elk ander zaad op voorraad gelegd worden met de normale houdbaarheid.

In eerste instantie is de technologie in 2006 geïntroduceerd in Zweden voor het gebruik op granen. Op dit moment is er in Scandinavië meer dan 100.000 ton graan behandeld met ThermoSeed. Dit staat voor een oppervlakte van 500.000 hectare aan landbouwproductie.

Na overname van de technologie in oktober 2010 heeft INCOTEC de mogelijkheden van ThermoSeed verder ontwikkeld zodat deze technologie nu ook beschikbaar is voor rijst en groentezaad.

INCOTEC introduceert ThermoSeed actief in Europa, Noord Amerika, Brazilië en Japan en verwacht een groot aantal locaties te openen in de komende jaren.

Kenneth Alness, Managing Director van INCOTEC Zweden: “We zien een groeiende vraag naar ThermoSeed en deze nieuwe vestiging zal bijdragen om aan de behoefte van de Zweedse markt te voldoen, maar de interesse in de rest van de wereld is op dit moment ook zeer groot en we verwachten een verdere uitbreiding van de technologie”.

De Zweedse Minister van Landbouw, Sven-Erik Bucht, die de vestiging officieel opende, uitte zijn lof over het succes van ThermoSeed, volgens hem ‘een gat in de markt’ als antwoord op de vraag naar milieuvriendelijke ontsmettingsmethoden, zonder in te leveren op effectiviteit.