TNO opent operatiekamer-simulator

De operatiekamer (OK)-simulator kan naar iedere bestaande of toekomstige OK nagebouwd, worden om snel en levensecht te ervaren hoe deze OK in de praktijk zal functioneren.

Trefwoorden: #operatie, #operatiekamer, #simulatie, #simulator, #TNO

Lees verder

research

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Een operatiekamer en operatieafdeling ontwerpen, inrichten en verbeteren is kostbaar en tijdrovend. Zolang de ruimte nog niet is gebouwd en ingericht, is het lastig om alle consequenties van keuzes te overzien.

Met de OK-simulator in Soesterberg kan TNO iedere bestaande of toekomstige OK nabouwen. Aanpassingen in het ontwerp zijn snel door te voeren en de consequenties daarvan te overzien en te beleven. Dat scheelt veel tijd en kosten.

In Europa bestaat geen vergelijkbare faciliteit waarmee je door een operatiekamer kan lopen, nog vóór de eerste steen is gelegd.

De flexibele opzet maakt het mogelijk om de OK groter of kleiner te maken en de werking van pendels en operatielampen op elke gewenste plek te beproeven. In samenwerking met leveranciers kan bovendien alle denkbare inrichting en medische apparatuur in de ruimte worden geplaatst.

Door de flexibele opstelling kan de omgeving ook worden ingezet voor andere toepassingen dan een OK, zoals het ontwerpen of optimaliseren van behandelkamers voor de eerstelijnszorg, intensive care, spoedeisende hulp, patiëntenkamers en andere zorggerelateerde ruimtes.