Vlaamse Sterrenkunde Olympiade maakt scholieren warm voor sterrenkunde

Voor de achtste maal wordt de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade georganiseerd. Scholieren kunnen er hun kennis over sterrenkunde demonstreren en een buitenlandse reis winnen.

Trefwoorden: #Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde, #JVS, #KU Leuven, #olympiade, #olympiade sterrenkunde, #sterrenkunde, #UGent, #Universiteit Gent, #Vereniging Voor Sterrenkunde, #Vrije Universiteit Brussel, #VUB, #VVS

Lees verder

Nieuws

( Foto: Observatorium La Palma / Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Na het succes van de zevende editie, en van de andere Vlaamse olympiades (chemie, biologie, fysica, wiskunde en geografie) en de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade wordt dit jaar de achtste editie van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade georganiseerd.

De wedstrijd staat open voor alle leerlingen aan een Vlaamse secundaire school. Het niveau van de wedstrijd stemt voornamelijk overeen met de kennis van scholieren uit de derde graad, met een zekere vorming in de wiskunde en wetenschappen, maar desalniettemin worden alle ambitieuze en geïnteresseerde leerlingen aangemoedigd om deel te nemen en maken beloftevolle inzendingen ook kans op een beloning.

Het eerste deel van de wedstrijd bestaat uit het oplossen van een lijst vragen over sterrenkundige onderwerpen. In tegenstelling tot de meeste andere olympiades, mag je deze thuis oplossen, met gebruik van alle hulpmiddelen die je nuttig acht.

Het is echter de bedoeling om zo uitgebreid mogelijk tewerk te gaan: de oplossing zelf is niet belangrijker dan de manier waarop men ertoe komt.

De beste vijf inzendingen worden verwittigd en uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede ronde van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade en strijden voor de hoofdprijzen. Op 2 mei 2015 gaat de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade 2015 door.

De finalisten verdedigen dan hun projectvoorstel voor de jury. De voorwaarden waaraan deze projectvoorstellen moeten voldoen zullen aan de finalisten meegedeeld worden op 5 april 2015. De opdracht kan van jaar tot jaar wat verschillen.

De hoofdprijs bestaat uit een waarnemingssessie met de Mercator Telescoop op La Palma (Spanje), inclusief reis en verblijf. Maar daarnaast zijn er nog diverse andere waardevolle prijzen te winnen (telescopen, verrekijkers en boekenpakketten), ook voor wie niet tot de finale kan doorstoten.

De olympiade wordt georganiseerd binnen een samenwerking tussen de Jongerenvereniging Voor Sterrenkunde (JVS), de Vereniging Voor Sterrenkunde (VVS), de KU Leuven, de Universiteit Gent (UGent) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).