Minder isolatie nodig dankzij in lengterichting geperforeerde bouwstenen

Voor ingenieurs, architecten en studiebureaus: nieuwe keramische binnenmuurstenen met perforaties in lengterichting maken besparingen op isolatie mogelijk. Een ontwikkeling van Wienerberger.

Trefwoorden: #architect, #ebp, #energie, #ingenieur, #keramisch, #lambdawaarde, #studiebureau, #wienerberger

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wienerberger )

ENGINEERINGNET.BE – Het idee voor de keramische binnenmuursteen (PLS Lambda) kwam tot stand na diepgaand onderzoek, stelt Wienerberger in een mededeling.

Nochtans lijkt het om een heel eenvoudige ingreep te gaan: de perforaties in de steen lopen in de lengte- in de plaats van in de breedterichting.

Maar schijn bedriegt: door het perforatiebeeld met 90° te draaien, wijzigt de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde van muursteen. De lambdawaarde (?ui) zou slechts 0,185 W/mK bedragen, waardoor isolerend vermogen toeneemt. Toch blijft de perforatiegraad ongewijzigd, stelt de producent. Met andere woorden: de druksterkte blijft behouden.

In de praktijk levert een binnenmuur met een hogere isolatiewaarde effectief praktische en financiële voordelen op. Er hoeven bijvoorbeeld bij bouwknopen geen tussengevoegde isolerende delen meer voorzien te worden, en er kan minder dikke isolatie aangebracht worden.

Verlijmd metselwerk met dit type binnenmuurstenen maakt deel uit van de isolatieschil. Heel wat bouwknopen worden EPB-aanvaard volgens basisregel 1, wanneer het binnenmetselwerk er mee uitgevoerd wordt, laat de producent nog weten.

Wienerberger levert de stenen met een lengte van 500mm. Op dezelfde tijd en met hetzelfde aantal handelingen kunnen dus grotere oppervlaktes verlijmd worden, wat het rendement ten goede komt.