Nieuwe satelliet voorspelt droogtes en overstromingen

NASA lanceerde dit weekend een satelliet die analyses zal maken van de vochtigheid van de aardbodem. SMAP wordt zo een instrument om droogtes en overstromingen beter te voorspellen.

Trefwoorden: #droogtes, #klimaat satelliet, #NASA, #overstromingen, #satelliet, #satelliet bodem, #Soil Moisture Active Passive satelliet, #vochtigheid satelliet, #voorspelling

Lees verder

nieuws

( Foto: NASA )

ENGINEERINGNET - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft afgelopen weekend met succes een nieuwe satelliet gelanceerd.

De Soil Moisture Active Passive satelliet (SMAP) zal de vochtigheid van de aardbodem in kaart brengen. Met dergelijke data kunnen droogtes en overstromingen beter worden voorspeld.

De lancering verliep zonder incidenten en de eerste gegevens bevestigen dat de satelliet in perfecte conditie is na de lancering. De SMAP-satelliet beschikt over een ronddraaiende antenne van bijna zes meter diameter, de grootste die ooit gelanceerd is volgens NASA.

SMAP wordt voornamelijk ingezet voor wetenschappelijke doeleinden. De satelliet zal data aanleveren van de bodemvochtigheid van de toplaag van 5 centimeter. De instrumenten gaan hiervoor door de grond, vegetatie en bewolking en leveren dag en nacht informatie. Dit zal resulteren in de meest accurate bodemvochtigheidskaarten die ooit vanuit de ruimte werden gemaakt.

De toepassingen zijn veelvuldig maar zijn vooral interessant voor klimaats- en weersvoorspellingen. Wetenschappers zullen droogtes beter kunnen opvolgen maar ook overstromingen beter kunnen voorspellen.

Daarnaast kan het ook een instrument zijn met toepassingen in de landbouw: wat planten, waar en wanneer? SMAP data kunnen dan ook onrechtstreeks hun nut bewijzen in early warning systemen voor hongersnood.

"De lancering van SMAP rondt een periode van 11 maanden af waarin NASA 5 nieuwe aardobservatie satellieten heeft gelanceerd die de kennis van onze planeet en haar veranderingen verdiepen," stelt NASA bestuurder Charles Bolden.

"Wetenschappers en beleidsmensen zullen SMAP gebruiken om water bewegingen te monitoren over de ganse planeet en om betere beslissingen te maken in delicate terreinen zoals waterbeheer en landbouw." De data zijn van groot belang voor het in kaart brengen van wereldwijde water-, energie en CO2 cycli.

Gedurende de volgende 3 maanden zullen SMAP en het grondstation uitvoerig getest worden zodat men verzekerd is dat alles optimaal werkt. Daarna zal routine datacollectie beginnen. Elke 2-3 dagen zal de satelliet een volledige wereldkaart maken van de bodemvochtigheid.