Belgisch centrum tegen cybercriminaliteit maakt stand van zaken op

Het Belgische Cybercrime Centre of Excellence (B-CCENTRE) rond haar activiteiten af maar maakt tegelijk een stand van zaken op en wil nieuwe initiatieven sturen.

Trefwoorden: #B-CCENTRE, #Belgische Cybercrime Centre of Excellence, #criminaliteit, #cybercrime, #cybercrime belgië, #cybercrime juridisch, #onderzoek belgië

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.BE - Het Belgische centrum tegen cybercriminaliteit ontstond als een EU project in 2011 en was het derde dat het daglicht zag in Europa, na soortgelijke initiatieven in Frankrijk en Ierland. Het werd gecoördineerd door iMinds.

De voorbije vier jaar heeft het B-CCENTRE cyberveiligheid op de Belgische politieke agenda geplaatst, en alle actoren (overheidsfunctionarissen, bedrijven en academici) rond de tafel gebracht om kennis en expertise uit te wisselen.

Er werd ook zwaar geïnvesteerd in opleiding en bewustmaking - wat geleid heeft tot opleidingen voor de Belgische politiediensten en magistraten, een campagne met Child Focus voor kinderen in lagere scholen en ondersteunend materiaal voor bedrijven en andere organisaties.

Nu het project afgerond wordt, bekijkt het B-CCENTRE hoe zijn expertise aangewend kan worden om nieuwe initiatieven omtrent cyberveiligheid te lanceren - zoals de Belgian Cyber Security Coalition en het TRU-BLISS-project van iMinds met de banksector.

Op het vlak van onderzoek ontpopte het B-CCENTRE zich tot een toonaangevend kenniscentrum voor een heel aantal technische en techno-juridische onderwerpen - zoals het gebruik van het IPv6-communicatieprotocol als identificatie- en locatiesysteem voor computers op het internet, of het gebruik van speciale online opsporingsmethodes.

Het Belgische centrum was ook een van de grootste; het was langer actief en kon meer tastbare resultaten voorleggen. Voorbeelden zijn onder meer zijn rol als co-auteur en verspreider van de Belgische Gids voor Cyberveiligheid, en de oprichting van zijn website – met een volledige inventaris van alle Belgische kennis over cyberveiligheid.

Het B-CCENTRE-project mag dan wel afgerond zijn, zijn inzichten worden al aangewend voor een aantal nieuwe initiatieven.

De Belgische Cyber Security Coalition zag het daglicht – die net zoals het B-CCENTRE de overheid, de academische wereld en het bedrijfsleven samenbrengt in de strijd tegen cybercriminaliteit.

Het "TRU-BLISS"-project van iMinds wil banken beschermen tegen cybercriminaliteit. TRU-BLISS bouwt voort op de technische, procedurele en juridische kennis van het B-CCENTRE, in samenwerking met de vier grootste banken van België.

Een vierjarig BRAIN-be onderzoek brengt de kosten en gevolgen van cybercriminaliteit in België in kaart, onder de vlag van het Federaal Wetenschapsbeleid BELSPO.

"De strijd tegen cybercriminaliteit is enorm belangrijk - en zal dat blijven, omdat we steeds meer tijd online doorbrengen", zegt Ann Mennens van iMinds - ICRI - KU Leuven, manager van het B-CCENTRE.

“Het B-CCENTRE heeft een belangrijke rol gespeeld in de opstart van een gecoördineerde aanpak van cybercriminaliteit in België – en we zien dat we daar nog altijd een rol in kunnen spelen. Door betrokken te blijven bij initiatieven als de Cyber Security Coalition, verschillende onderzoeksprojecten en kennisoverdracht, kunnen we ervoor zorgen dat de resultaten van onze inspanningen niet verloren gaan."

Op 3 februari worden de onderzoeksresultaten van het B-CCENTRE voorgesteld op een workshop in Leuven.