VUB onderzoeksgroep steekt JPEG website in nieuw jasje (+video)

De afdeling Elektronica en Informatica (ETRO), een iMinds-onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel, stak de website van het JPEG comité in een nieuw jasje en host deze webstek.

Trefwoorden: #afdeling Elektronica en Informatica, #beeldcompressie JPEG, #beeldcompressie onderzoek, #ETRO, #iMinds, #JPEG België, #JPEG formaten, #onderzoeksgroep, #VUB, #VUB onderzoeksgroep

Lees verder

Nieuws

( Foto: screen YouTube - William Davis )

ENGINEERINGNET.BE - JPEG is een van de populairste compressienormen voor foto's. De Joint Photographic Experts Group is de stuwende kracht achter de populaire beeldnormen JPEG, JPEG 2000, JPEG XR, JPSearch en de nieuwere JPEG XT, JPEG Systems en JPEG AR. Dagelijks worden er miljarden beelden in dit formaat aangemaakt op camera's en smartphones en verspreid via sociale media, fotobibliotheken enz.

Zijn opvolger, de JPEG 2000-norm, wordt gebruikt in digitale bioscopen, medische beeldvorming en voor de archivering van cultureel erfgoed en communicatie tussen televisieproducenten.

De JPEG-website is het belangrijkste forum waarlangs het JPEG-comité communiceert en contact houdt met de sector, onderzoeksinstellingen en het bredere publiek. Als zodanig speelt het een belangrijke rol in de promotie en de verdere ontwikkeling van JPEG-normen.

De nieuwe JPEG-website verschaft actuele informatie over alle activiteiten en normen van het comité, met inbegrip van verwijzingen naar software-implementaties, publicaties en specificatiedocumenten. De voorbije maand bezochten ruim 10.000 bezoekers van over de hele wereld de website.

De afdeling Elektronica en Informatica (ETRO), een iMinds-onderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit Brussel, vernieuwde de website van het JPEG comité en host ook de webstek.

“De overgang van analoge film naar digitale media, ondersteund door JPEG-compressienormen, had een revolutionaire impact op de markt de voorbije tien jaar,” zegt prof. dr. Peter Schelkens (Vrije Universiteit Brussel - iMinds).

“En het JPEG-comité bereidt nu reeds de volgende revolutionaire stap voor. De komende jaren staan er nieuwe types fotocamera’s op stapel – met nieuwe functies zoals herfocussen, zoomen, 3D-beelden, hoog dynamisch bereik, enz.

Daardoor zal de productie en consumptie van digitale beelden veranderen. Het JPEG-comité treft daarvoor al voorbereidingen door een beeldcompressieformaat te definiëren dat zorgt voor compatibiliteit tussen deze camera's en de bijbehorende toepassingen en diensten.”

Prof. dr. Peter Schelkens staat aan het hoofd van de standaardisering van coderings- en analysenormen in JPEG en fungeert ook als JPEG-pr-verantwoordelijke.

Hij ontving onlangs een felbegeerde European ERC Research Grant voor onderzoek naar compressiesystemen voor toekomstige holografische beeldvormingssystemen.

Als iMinds-onderzoeker is prof. Schelkens nauw betrokken bij diverse industriële projecten die zijn kennis en deze van de lokale industrie inzake JPEG uitdiepen en zo bijdragen tot de verdere evolutie van de JPEG-normen.


Video: Interview met Prof. Peter Schelkens