Programma voor certificering 3D metaal geprinte producten

Er nemen al zes bedrijven deel aan dit programma, wat naar verwachting twee keer zoveel word, waarbij de totale omvang van het programma op 5,5 miljoen euro ligt.

Trefwoorden: #3D metaal geprinte producten, #certificering, #Metal Additive Manufacturing, #Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, #TNO

Lees verder

nieuws

( Foto: NLR )

ENGINEERINGNET.NL - Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en TNO hebben dit zogeheten 'Metal Additive Manufacturing' programma opgezet, met hulp van het Ministerie van Economische Zaken.

Doel van het programma is om het Nederlandse MKB en industrie te helpen om certificeerbare 3D metaal geprinte producten te maken. Duur van het project is vier jaar.

In het programma nemen naast EZ, NLR en TNO op dit moment zes bedrijven deel, waaronder één MKB. Ook zijn een aantal universiteiten aangesloten, waarbij er drie PhD promotieplaatsen binnen het programma zijn.

De grote ontwerpvrijheid, mogelijkheid om functies te integreren en hoge materiaal efficiëntie bieden grote kansen voor 3D metaal printen in veeleisende toepassingen zoals Aerospace en High-End industrie.

Gewichtsreductie en verbeterde functionaliteit zijn voor deze toepassingen extra waardevol. Gebrek aan methoden voor certificering van het 3D metaal printproces is de belangrijkste beperking voor grootschalige toepassing van 3D metaal printen.

Enkele grote Aerospace bedrijven met zelf-certificatie-autoriteit ontwikkelen momenteel methoden voor kwalificatie van hun 3D geprinte producten. Het is veel moeilijker voor kleinere bedrijven om dit te doen.

NLR en TNO hebben dit programma opgezet voor de Nederlandse industrie om de benodigde bouwstenen te realiseren waarmee metalen producten voor veeleisende toepassingen met een marktconforme prijs en met een constante kwaliteit geprint kunnen gaan worden.

Onderwerpen die binnen het programma aan bod komen zijn: materiaalkennis, proceskennis, certificatie & kwalificatie en ontwerpmethoden. Daarnaast krijgen deelnemende bedrijven de gelegenheid om een technologie demonstrator in te brengen.

Er is nog plaats voor deelname door industrie of MKB aan dit project.