Artificieel intelligente robot voor zoektocht naar nieuwe medicijn

Een internationaal team van onderzoekers, waaronder ook van de KU Leuven, heeft een artificieel intelligente robot voor uitvoering van de eerste farmaceutische tests ontwikkeld.

Trefwoorden: #artificiele intelligentie, #automatisering, #farmaceutica, #nieuwe medicijnen, #onderzoeksproces, #robot, #testproces

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Onderzoekers van de KU Leuven ontwikkelden in samenwerking met o.a. de universiteiten van Cambridge en Aberystwyth een artificieel intelligent robot.

Deze neemt de eerste test- en onderzoeksprocessen zelfstandig voor zijn rekening, waardoor het vinden van kandidaat-geneesmiddelen sneller en goedkoper wordt.

De robot, Eve genaamd, vond tijdens de eerste tests een stof die mogelijk kan leiden tot een geneesmiddel tegen malaria.

De onderzoekers maken vooraf twee genetisch gemanipuleerde gistkweekjes. In één kweekje vervangen ze een eiwit door een eiwit van de malariaparasiet, in het andere kweekje door een menselijk equivalent.

Eve beschikt over een collectie van 14.400 moleculen, opgeslagen in een diepvriezer. De robot neemt moleculen en voegt deze toe aan een mix van beide gistkweekjes. De molecule met een negatieve invloed op het malariakweekje en het menselijk kweekje onaangetast laat, is kandidaat voor verdere farmaceutische ontwikkeling.

De Leuvense onderzoekers ontwikkelden de software die de robot toelaat om intelligente keuzes te maken op basis van zijn eigen bevindingen. De robot bestudeert het effect dat de molecule heeft op beide gistkweekjes en besluit daaruit welke andere moleculen nog interessant zijn om te testen.

Aan het einde van de rit heeft Eve slechts een beperkt deel van de bibliotheekmoleculen getest, maar kan de robot toch de meest actieve moleculen aanduiden.

Deze zijn dan kandidaat voor een nieuw geneesmiddel.


(bron en foto: KU Leuven)