Urinestaaltje produceren binnenkort eenvoudiger (+video)

De Colli-Pee van Novosanis, spin-off van UAntwerpen, wordt weldra in de markt gezet. Een gebruiksvriendelijkheid en innovatief ontwerp waarmee de eerste fractie urine opgevangen kan worden.

Trefwoorden: #Colli-Pee, #Novosanis, #seksueel overdraagbare aandoening, #UAntwerpen, #urinestaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: Novosanis )

ENGINEERINGNET.BE - Met het behalen van het CE-label kan Novosanis, spin-off van UAntwerpen, de Colli-Pee in de markt zetten.

Colli-Pee vangt efficiënt het eerste deel van de urinestraal (eerste fractie urine) op, wat toelaat om seksueel overdraagbare infecties te detecteren, zoals Chlamydia en Gonorroe, maar ook het Humaan Papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Colli-Pee is een gebruiksvriendelijk, hygiënisch en niet-invasief collectiesysteem dat zowel door mannen als vrouwen kan gebruikt worden. Naast het recente CE label, heeft Colli-Pee™ al verschillende onderscheidingen behaald, waaronder “Best Product Development” en “Design Week Award”.

Normaal moet de patiënt in een potje plassen en hiervoor de urinestraal onderbreken zodat enkel het begin van de urinestraal wordt opgevangen. Met het toestelletje kan de patiënt gewoon verder plassen, het vangt automatische enkel het begin van de urinestraal op en laat de rest in het toilet vloeien.

Voor de patiënt een aangenamere manier en voor de arts een garantie dat het staal correct werd geproduceerd.

Novosanis NV voert momenteel verschillende klinische studies uit in Vlaanderen, Europa en ontwikkelingslanden waarbij HPV wordt opgespoord in eerste fractie urine. Ook worden studies uitgevoerd om biomerkers voor prostaatkanker op te sporen in eerste fractie urine.

Vanessa Vankerckhoven, CEO: ‘Dankzij subsidies van het IWT was onderzoek en ontwikkeling mogelijk en kan Colli-Pee nu op grotere schaal worden geproduceerd. Het verkrijgen van het CE label voor het Colli-Pee toestel is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van Novosanis NV. We bestaan nu bijna twee jaar en zijn erg trots dat we ons eerste toestel op de markt kunnen zetten.’

Novosanis NV ontwerpt en ontwikkelt medische toestellen voor verschillende toepassingen, gaande van injectietoestellen tot in vitro diagnostische accessoires.

Het bedrijf heeft momenteel twee toestellen in haar portfolio: VAX-IDTM, geschikt voor injecties van bv. vaccins in de dermale huidlaag en nu ook Colli-Pee.

Voor VAX-IDTM ontving Novosanis vorig jaar ook al de Belgische James Dyson award.


Video: werking