Eerste warmtepomp die huizen volledig energieneutraal maakt

Ecoforest heeft een geothermische warmtepomp ontwikkeld die draait op stroom van zonnepanelen, waardoor de woning geen aardgas of elektriciteit uit het net meer nodig heeft.

Trefwoorden: #Ecoforest, #ecoGEO Solar, #geothermische warmtepomp, #warmtepomp

Lees verder

Nieuws

( Foto: Ecoforest )

ENGINEERINGNET.NL - Het in Nunspeet gevestigde bedrijf Ecoforest is gespecialiseerd in warmtepompen en kachels die met biomassa worden gestookt.

De warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht of uit de grond om woningen te verwarmen, te koelen en van elektriciteit te voorzien. Daardoor kunnen bewoners fors op hun energielasten besparen en hun energielabel verhogen.

De nieuwe geothermische warmtepomp, ecoGEO Solar geheten, gaat nog een stap verder. Doordat de warmtepomp direct op de zonne-energie van het eigen dak draait is het systeem volledig zelfvoorzienend. Omdat de zonnepanelen meer energie leveren dan de pomp nodig heeft wordt het restant opgeslagen in accu's of teruggeleverd aan het net.

Ook kan de elektrische auto ermee opgeladen worden. Hierdoor wordt de woning volledig zelfvoorzienend en is er geen levering van stroom of gas door een energieleverancier meer nodig. De warmtepomp wordt geleverd als compleet apparaat - net zoals een cv-ketel - dat volautomatisch energie levert.

“Er zijn veel verschillende warmtepompen op de markt, maar wij hebben één machine gemaakt waar alles in zit en die veel minder energie verbruikt. Je sluit hem aan op de zonnepanelen en hij kan alles leveren: stroom, warmte en koeling," zegt Herwin van Veldhuizen van Ecoforest Nederland.

“Nu zoeken we naar pilotprojecten om te bewijzen dat iedereen hiermee aan de eigen energiebehoefte kan voldoen."

Als de ontwikkeling van slimme elektriciteitsnetwerken doorzet, denkt Ecoforest aan het opzetten van energiecommunity's. Daarbij worden mensen uit heel Europa - net als op Facebook - vrienden van elkaar en helpen ze elkaar via het net bij tekorten of overschotten aan energie.

Die uitwisseling van energie kan echter alleen als overheden en netbeheerders de grenzen daarvoor opengooien.

Ecoforest is al ruim twintig jaar bezig met de productie van efficiënte verwarmingssystemen met weinig uitstoot. Later kwamen daar de geothermische warmtepompen met hoog rendement bij.

Daarmee neemt het bedrijf een belangrijke positie in op de wereldmarkt.