Nominatie ingenieurs & constructiebureau FDN voor European Business Award

Dit betreft de ontwerpen voor drijvende huizen en andere gebouwen die bestand zijn tegen zeespiegelstijging, overstromingen en een tsunami.

Trefwoorden: #European Business Award, #FDN, #ingenieurs & constructiebureau, #overstroming, #Zeespiegelstijging

Lees verder

nieuws

( Foto: FDN )

ENGINEERINGNET.NL - Zeespiegelstijging en overstroming van rivieren door klimaatverandering en ontbossing veroorzaken problemen in diverse Aziatische, Zuid-Amerikaanse en Europese landen.

De drijvende constructies die FDN bedenkt beschermen de bewoners en werknemers in risicogebieden. Ook zorgen deze voor een duurzame ontwikkeling van kwetsbare gebieden.

Voor Aziatische kuststreken ontwierpen de ingenieurs een huis dat een tsunami kan doorstaan. Dat staat op palen op een massief ondergronds betonblok, waardoor het de enorme golfkracht kan weerstaan.

Het is waterdicht en het water kan zowel onder als over de woning heen stromen, terwijl de bewoners veilig binnen zitten. Het kan uitgerust worden met zonnepanelen zodat de bewoners ook na de ramp stroom hebben.

Voor landen als Nederland heeft FDN verschillende drijvende constructies bedacht zoals drijvende gebouwen in de Amsterdamse wijk IJburg, een drijvend betonnen jacht-hotel en een semi-drijvend huis.

Dit drijvende huis staat op een hydraulische systeem dat golfbewegingen stabiliseert, zodat het niet als een schip heen en weer deint.

De drijvende constructies zijn ook inzetbaar voor de uitbreiding van steden aan het water, zoals het Noorse Oslo, of toeristische voorzieningen in natuurgebieden.

Zo werkt FDN aan een resort met drijvende eilanden voor Sri Lanka. Die kunnen prefab gemaakt en aangevoerd worden zodat de kwetsbare natuur niet verstoord wordt.

Voor de Colombiaanse regering ontwierp FDN een amfibisch huis. Dat staat op land, maar gaat bij overstromingen door hevige regenval gaat, terwijl ankers het op zijn plaats houden.

Het huis is zelfvoorzienend met zonnepanelen, makkelijk te assembleren en transporteren en kost nog geen 20.000 dollar.

Een andere uitvinding van FDN zijn de drijvende betonnen golfbrekers voor havens, die onder meer de havens van Monaco en het Griekse eiland Messolonghi beschermen.

Die zijn milieuvriendelijk, recyclebaar, vragen minder onderhoud en laten de zeebodem ongemoeid. Aanvullend heeft FDN een systeem ontworpen om bij drijvende constructies golfslagenergie te winnen.

De winnaar van de European Business Award wordt in mei bekend gemaakt.