Lead Pharma sluit overeenkomst met internationale farmaceut Sanofi

De medicijnproducent kan door de samenwerking verder werken aan de ontwikkeling van betere orale geneesmiddelen tegen auto-immuunziekten, zoals reuma en inflammatoire darmziekten.

Trefwoorden: #auto-immuunziekten, #EFRO-subsidies, #geneesmiddelen, #immuunsysteem, #Lead Pharma, #Sanofi

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sanofi - VEGF Trap, aflibercept )

ENGINEERINGNET.NL - Het in Nijmegen en Oss gevestigde bedrijf Lead Pharma ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen om ziekten als kanker en auto-immuunziekten een halt toe te roepen. Bij auto-immuunziekten valt het lichaam zichzelf aan door een defect in het immuunsysteem.

Sanofi heeft een wereldwijde exclusieve licentie verkregen om de door Lead Pharma geoctrooieerde kandidaatmedicijnen tegen auto-immuunziekten, na een periode van samenwerking, verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

Het Franse bedrijf betaalt Lead Pharma voor het behalen van een mogelijke reeks aan mijlpalen. "Deze deal betekent een enorme boost voor ons", zegt Lead Pharma's CEO Ad van Gorp. "Niet alleen steekt Sanofi veel geld in de ontwikkeling van onze kandidaatmedicijnen tegen auto-immuunziekten. Met het geld kunnen we óók andere ontwikkelprogramma's een impuls geven."

De samenwerking met een grote farmaceut is volgens Van Gorp erg belangrijk voor Lead Pharma. "Sanofi heeft ons grondig doorgelicht, zowel inhoudelijk, organisatorisch als procesmatig.

De samenwerking is een belangrijke vorm van validatie van ons bedrijf door één van de grootste partijen uit de farmaceutische industrie. Die erkenning opent voor ons de weg om in de toekomst meer goede deals te kunnen sluiten."

Van Gorp vervolgt: "Uiteindelijk moet die weg leiden tot een beursgenoteerd, Nederlands farmaceutisch bedrijf in de regio, dat effectievere medicijnen ontwikkelt voor patiënten."

Lead Pharma ontving EFRO-subsidies vanuit de EU en is gefinancierd door PPM Oost, de BOM (middels diverse fondsen) en drie andere investeerders, waaronder BioxBiosciences.

Deze hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd in zowel de financiering van de onderneming als in dit uiteindelijke resultaat. Ook heeft Lead Pharma een Innovatiekrediet ontvangen van het ministerie van Economische Zaken en financiering van de Rabobank.

Voor een nieuwe financieringsronde gaat Lead Pharma op zoek naar nog eens 10 miljoen euro durfkapitaal. Lead Pharma is een spin-off bedrijf van het Hubrecht Instituut (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en de Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Sinds de oprichting in juli 2007, richt Lead Pharma zich op de ontwikkeling van medicijnen tegen onder meer reuma, en kanker.