OHVS voor offshore windmolenpark geïnstalleerd

Onlangs werd midden op zee het OHVS (Offshore High Voltage Station) geplaatst voor het nieuwe Nederlandse windmolenpark op zee, Eneco Luchterduinen.

Trefwoorden: #CG, #Cofely Fabricom, #Eneco, #Eneco Luchterduinen, #energie, #groene stroom, #Iemants, #windmolenpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eneco )

ENGINEERINGNET.NL - Dit nieuwe Nederlandse windmolenpark wordt met een capaciteit van 129 Megawatt het grootste in de Noordzee.

Voor de spectaculaire operatie werd het hefschip Rambiz van het Belgische Scaldis ingezet. Deze drijvende kraan pikte met zijn hijsarmen van 80 meter het station gisteren in IJmuiden op.

Het OHVS weegt evenveel als 4 Boeing 747’s (bijna 900 ton) en telt vier verdiepingen. Het gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog en zit vol met transformatoren en schakelapparatuur.

Ook zijn er onder andere computers voor beveiliging en besturing; een noodstroomvoorziening en een airconditioningsysteem aanwezig.

Het transformatorstation verzamelt de stroom die later door de 43 windmolens wordt opgewekt; transformeert het van 33kV naar 150kV en is het vertrekpunt van de ruim 25 kilometer lange stroomkabel die de stroom naar het vasteland transporteert.

De hoofdaannemer van windpark is Van Oord. Zij heeft voor het ontwerp, bouw en installatie van het OHVS het consortium FICG gecontracteerd, dat bestaat uit een samenwerking van Cofely Fabricom, Iemants en CG.

Eind 2015 zou dit windpark operationeel moeten zijn en dan zal het groene stroom opwekken voor bijna 150.000 huishoudens.