Fokker en NLR openen hightech fabriek voor composieten onderdelen

De fabriek produceert onderdelen voor landingsgestellen en ontwikkelt tegelijkertijd nieuwe fabricagetechnieken voor hoogwaardige composieten.

Trefwoorden: #Automated Composite Manufacturing Pilot Plant, #composiet, #Fokker, #Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium, #NLR

Lees verder

research

( Foto: screenshot YouTube - NLRmedia )

ENGINEERINGNET.NL - Fokker en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) hebben in Marknesse een fabriek geopend voor composiet vliegtuigonderdelen.

De fabriek heeft 'Automated Composite Manufacturing Pilot Plant', ofwel ACM Pilot Plant, als naam gekregen.

In de vliegtuigindustrie zijn composieten in opmars ter vervanging van stalen of aluminium onderdelen. Composieten zijn vaak sterker, duurzamer en goedkoper en kunnen op talloze terreinen worden toegepast.

De ACM Pilot Plant start met de verdere robotisering van de productie van composiet onderdelen van het landingsgestel. De fabriek richt zich op de productie van composieten die met industriële harsen worden versterkt.

De fabriek beschikt daartoe over ultramoderne apparatuur, waaronder één van de grootste gerobotiseerde vlechtmachines voor composiet vezels in Europa.

Ook andere bedrijven die hun composieten op grote schaal in productie willen nemen kunnen bij de fabriek terecht. Doel daarbij is om de meest (kosten)efficiënte productiemethodes te ontwikkelen, om zo innovaties op de markt te brengen.

De fabriek is tot stand gekomen onder een Publieke-Private Samenwerking tussen Fokker Landing Gear en het NLR, in nauwe samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder.

De ACM Pilot Plant wordt onderdeel van het 'Smart Industry Fieldlab Flexible Manufacturing' waarvoor op dit moment plannen voor verdere ontwikkeling worden uitgewerkt.

In de Pilot Plant zullen een twintigtal hoogopgeleide automatiseringsexperts en operators werkzaam zijn om het productieproces te automatiseren, optimaliseren en verduurzamen.