Eindhovense voetbalrobots aan de bak in Portugal

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven doet van 8 tot en met 12 april mee aan de RoboCup Portugal Open. Tijdens het tornooii gelden vanaf dit jaar nieuwe Fair-Playregels.

Trefwoorden: #batterijen, #Robocup, #RoboCup Portugal Open, #software, #TU/e, #voetballende robot, #Zorgrobot AMIGO

Lees verder

Techniek

( Foto: TU/e - Bart van Overbeeke )

ENGINEERINGNET.NL - Het toernooi, dat de Eindhovense robots in 2014 en 2013 al wonnen, is de testcase voor de WK RoboCup in Hefei (China) in juli, waar ze hun wereldtitel gaan verdedigen.

De onlangs aangescherpte Fair-Playregels lijken in het voordeel van de technisch spelende robots van de TU/e.

De Eindhovense studenten en onderzoekers voerden ook dit jaar weer verbeteringen door om de concurrentie voor te blijven. Ze verbeterden onder meer softwarematig de dieptepass over de grond en het ‘doortikken’ van de bal.

Ook kwamen er sneller oplaadbare batterijen met meer capaciteit, want de oude accu’s waren bij uitlopende wedstrijden een ernstige bottleneck.

Zorgrobot AMIGO van de TU/e komt uit in de zogeheten @Home-competitie op de German Open RoboCup, 24 tot en met 26 april in het Duitse Magdeburg. Vorig jaar behaalde AMIGO er de tweede plaats.

Het team rond AMIGO verbeterde het afgelopen jaar vooral de software. De spraakherkenning werd stukken beter en gesprekken tussen mens en robot verlopen daardoor sneller.

Bovendien zijn het model dat de robot van de wereld heeft en het navigatiesysteem verbeterd, waardoor de robot natuurlijker en vlotter beweegt.

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze samenleving.

RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.