Nederlandse astronome Ewine van Dishoeck wordt topvrouw van de IAU

Van Dishoeck, onder meer verbonden aan de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden, is onlangs verkozen tot de nieuwe president-elect van de Internationale Astronomische Unie (IAU).

Trefwoorden: #astronome, #Ewine van Dishoeck, #Internationale Astronomische Unie, #Spinozapremie, #Sterrenwacht, #Universiteit Leiden

Lees verder

Nieuws

( Foto: IAU.org )

ENGINEERINGNET.NL - De IAU, opgericht in 1919, is de wereldwijde organisatie voor astronomen, met meer dan 10.000 leden uit 100 landen. De doelstelling van de IAU is het bevorderen en waarborgen van alle aspecten van de sterrenkunde door internationale samenwerking.

De kerntaken bestaan uit het organiseren van wetenschappelijke congressen, het stimuleren van sterrenkundig onderwijs en outreach, en het bevorderen van duurzame mondiale ontwikkeling. De unie gaat ook over de namen in het heelal, bijvoorbeeld van sterren en van bergen op andere planeten.

Tijdens de driejaarlijkse Algemene Vergadering van de IAU in Honolulu, Hawaï, is Van Dishoeck gekozen als de nieuwe president-elect. Van 2018-2021 zal zij de 32ste voorzitter zijn van de IAU. Tot die tijd maakt zij deel uit van de dagelijks leiding van de organisatie.

Van Dishoeck bestudeert de chemie in het heelal en is de meest geciteerde moleculair astrofysicus ter wereld. Zij is verbonden aan de Sterrenwacht van de Universiteit Leiden en aan de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie.

In 2000 ontving Van Dishoeck de Spinozapremie, de 'Nederlandse Nobelprijs'. In 2012 ontving ze de prijs Akademiehoogleraar van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Daaraan is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden voor wetenschappelijk werk.

"Het is een enorme eer en uitdaging om de IAU te gaan leiden", zegt Van Dishoeck. "Ik zet mij graag in om astronomen uit de hele wereld bij elkaar te brengen, vooral de jonge mensen, en om ons prachtige vakgebied uit te dragen naar het algemene publiek. De IAU is ook een forum voor discussies over de vraag hoe we in de toekomst samen grote nieuwe faciliteiten gaan bouwen.

Tenslotte is het belangrijk dat het kernprogramma van de IAU, het 'Office of Astronomy for Development' - mede dankzij collega-professor George Miley tot stand gekomen - veilig wordt gesteld en verder wordt uitgebouwd."

Van Dishoeck is al 25 jaar lang actief in de IAU, als (vice-)president van verschillende werkgroepen en commissies, en in de laatste drie jaar als president van een van de divisies. Zij wordt de vijfde Nederlandse IAU president(-elect) in de geschiedenis van de IAU.


Op de foto vlnr.:
Ewine van Dishoeck (Nederland, President-elect), Silvia Torres-Peimbert (Mexico, President), Piero Benvenuti (Italië, General Secretary) en Maria Teresa Lago (Portugal, General Secretary-elect).