Nieuwe methode bestrijding teken

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit doen testen om nematoden, ofwel kleine wormpjes, te gebruiken voor het doden van teken.

Trefwoorden: #bestrijdingsmiddelen, #nematoden, #onderzoek, #teken, #Wageningen Universiteit, #ziekte van Lyme

Lees verder

research

( Foto: Tomfy - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - Uit proeven blijkt dat deze nematoden 60% van de teken binnen tien dagen kunnen doden.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Momenteel zijn er geen andere manieren om teken te doden als het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Er is nu verder onderzoek nodig naar de manier om de nematoden in te zetten. Deze leven onder de grond. Om de levensduur boven de grond te verlengen, worden ze in een bepaalde vloeistof gegoten.

De onderzoekers moeten nog testen wat de beste samenstelling is van deze vloeistof. Doel is om een middel te ontwikkelen dat over planten is uit te gieten.

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme overbrengen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor sommige mensen waarbij zich een infectie ontwikkelt. Per jaar worden circa 1,5 miljoen Nederlanders door een teek gebeten. Op de website (tekenradar.nl) is het aantal tekenbeten te bekijken over de afgelopen weken.

Momenteel is er nog geen afdoende behandeling tegen de ziekte van Lyme. Ook is de ziekte vaak moeilijk te diagnosticeren.

De verschillende bloedtesten die de ziekte moeten aantonen, zijn niet waterdicht.