German Pellets wellicht nieuwe eigenaar van E.ON centrale in Langerlo

Energieproducent E.ON bereikt voorakkoord met German Pellets voor verkoop van elektriciteitscentrale in Limburgse Langerlo, de laatste in België die nog deels op steenkool werkt.

Trefwoorden: #e.on, #electrabel, #gent, #german pellets, #langerlo, #max green

Lees verder

Nieuws

( Foto: German Pellets )

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuws wordt door diverse internationale media gebracht: E.ON heeft in principe een koper gevonden voor zijn centrale in Langerlo.

De plant in Langerlo werd in 2009 eigendom van E.ON als onderdeel van een akkoord met Electrabel om productiecapaciteit uit te wisselen. Daardoor kregen de Duitsers 556MW capaciteit in handen van de Langerlo-centrale, naast 385MW van Electrabels plant in Vilvoorde en voor 770MW aan afnamerechten uit nucleaire energie.

Dat een buitenstaander als German Pellets - een fabrikant en geen energieproducent - de centrale (mogleijk) overneemt, zou een primeur zijn. Bovendien is biomassa in de vorm van pellets als brandstof voor het opwekken van elektriciteit niet onomstreden, zoals Electrabels verlieslatende Max Green-centrale (215MW) in de Gentse haven al mocht ondervinden.

German Pellets zou alvast een door de vorige eigenaar uitstekend voorbereid engineeringproject in handen krijgen. De Duitse energieproducent had oorspronkelijk het plan opgevat de plant zelf te volledig te converteren naar biomassa en daarvoor de nodige vergunningen aangevraagd (zie leestip onderaan), maar besliste later ze te koop aan te bieden.

Momenteel gebruikt de plant een mengeling van steenkool, biomassa en gas als brandstof (2 productie-eenheden op steenkool & biomassa en 2 op aardgas). Er werken zo'n 130 mensen.

Financiële details worden niet vrijgegeven, maar in principe kan het akkoord 'in de loop van de volgende maanden' afgesloten worden.


ACHTERGROND
German Pellets GmbH is in 2004 opgericht en geldt momenteel als een van de grootste producenten en verdelers van houtpellets ter wereld. Het bedrijf heeft 15 productiesites in Duitsland, Oostenrijk en de VS en een belang in zes andere productiesites. In 2014 stond de groep voor 593 miljoen euro omzet en 628 personeelsleden.