UvA en Qualcomm Technologies starten onderzoekslab

Onderzoek is gericht op geavanceerde machine learning-technieken voor de verwerking van sensorische data, waaronder beeldherkenning op mobiele en ingebouwde systemen.

Trefwoorden: #ARCNL, #ASML, #Computer Vision, #Instituut voor Informatica, #machine learning-technieken, #Qualcomm Technologies, #Universiteit van Amsterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: "Science Park Amsterdam" by Swimmerguy269 - Wikimedia Commons )

ENGINEERINGNET.NL - Qualcomm Technologies (QTI) is wereldwijd leider in mobiele technologieën.

Het bedrijf nam vorig jaar een spin-off bedrijf van de Universiteit van Amsterdam (UvA) over, genaamd Euvision. Sindsdien zijn er gesprekken gevoerd tussen de UvA en QTI over mogelijke onderzoekssamenwerking.

Dit heeft geresulteerd in het gezamenlijke onderzoekslab, dat onderdeel wordt van het Instituut voor Informatica van de UvA. Het lab wordt gevestigd op het Amsterdam Science Park. De overeenkomst duurt vijf jaar. In het lab gaan 15 tot 20 onderzoekers aan de slag.

Het directieteam van het onderzoekslab bestaat uit Arnold Smeulders (hoogleraar Computer Vision aan de UvA), Max Welling (hoogleraar Machine Learning aan de UvA) en Cees Snoek (Principal Engineer bij QTI en universitair hoofddocent aan de UvA).

QTI’s onlangs opgezette Amsterdamse vestiging is dichtbij het nieuwe lab, wat verdere samenwerkingsmogelijkheden zal bevorderen.

‘Deze publiek-private samenwerking geeft blijk van de hoge kwaliteit van het informaticaonderzoek en -onderwijs aan de UvA’, aldus prof. dr. Karen Maex, decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI). ‘Het nieuwe lab biedt de komende jaren allerlei kansen voor onze informatici en in het verlengde daarvan voor de gehele faculteit.’

‘Na de samenwerking met ASML in ARCNL is dit een tweede belangrijke impuls voor het onderzoek en onderwijs aan de FNWI, en voor het Science Park als dé plek voor kennis en innovatie’, vult Johan Vos, directeur Marktontwikkeling van de FNWI, aan.