Nieuwe zoeksoftware voor videoarchieven

De AXES tool is het resultaat van een onderzoeksproject van iMinds - KULeuven. Met deze zoeksoftware wordt het zoeken in videoarchieven vele malen sneller en gebruiksvriendelijker.

Trefwoorden: #algoritme, #AXES, #axes video, #iMinds, #KU Leuven, #video search; video search engine, #video zoeksoftware, #zoeksoftware

Lees verder

Nieuws

( Foto: KULeuven )

ENGINEERINGNET.BE – Openbare en particuliere videoarchieven groeien razendsnel, en het wordt alsmaar complexer om de informatie te vinden die je zoekt.

AXES, een tool die het resultaat is van een onlangs beëindigd Europees onderzoeksproject, brengt daar verandering in. De zoekresultaten van AXES zijn vele malen beter dan die van andere beschikbare tools. Een testversie is gratis beschikbaar.

Dat huidige zoekmachines baseren zich op menselijke annotaties (zogeheten ‘metagegevens’). Die grote omvang aan inhoud toegankelijk maken is niet evident; vooral omdat bestaande tools heel wat menselijke interactie vereisen om tot goede zoekresultaten te komen.

Bij deze zoekmachines moet videomateriaal vooraf (handmatig) worden getagd voordat die doorzoekbaar wordt (je haalt er dus alleen uit wat je erin stopt). En zelfs nadat de zoekresultaten worden weergegeven, is er opnieuw een handmatige tussenkomst nodig om de geselecteerde video's vooruit te spoelen en het juiste fragment te vinden.

Tot slot vragen huidige tools soms ook om het videomateriaal naar openbare databases te uploaden. En dat is niet altijd mogelijk vanwege auteursrechten en privacyregels.

“Maar nu is er dus AXES, een baanbrekende oplossing om interactief met videoarchieven om te gaan,” zegt Prof. Dr. Tinne Tuytelaars, een onderzoekster van iMinds - KULeuven en de wetenschappelijke coördinatrice van het vierjarige Europese AXES-onderzoeksproject.

“We ontwikkelden een slimme tool waarmee gebruikers videoarchieven kunnen doorzoeken zonder vooraf alles te moeten taggen. Door de kennis van Europese experts uit diverse domeinen te bundelen, zijn we erin geslaagd een systeem te creëren dat gebouwen, locaties, gezichten, voorwerpen en gebeurtenissen in het videomateriaal automatisch herkent. En dankzij de geïntegreerde spraakherkenningstechnologie kunnen gebruikers ook zoeken op basis van gesproken woorden in de videofragmenten.”

“Wat AXES verder nog uniek maakt, is dat gebruikers automatisch uitkomen bij het juiste fragment binnen de video. Vooruitspoelen hoeft dus niet meer. En ook het uploadprobleem is van de baan: de AXES-technologie kan worden gedownload en veilig worden toegepast op de privécollecties van gebruikers,” voegt ze nog toe.

De tool is bestemd voor mediaprofessionals, journalisten, onderzoekers en consumenten. Voor elk van die gebruikersgroepen werd een interface gemaakt die specifiek op hun vereisten werd afgestemd; zo kunnen ze het maximale uit hun videoarchieven halen.