MedTech Flanders officieel gelanceerd

MedTech Flanders is een initiatief van 19 Vlaamse bedrijven en organisaties, die van de medische technologie (MedTech)-industrie in Vlaanderen een sterkhouder willen maken.

Trefwoorden: #healthcare, #iMinds, #implantaten, #medische beeldvorming, #medische technologie, #Medtech Flanders, #nierdialyse

Lees verder

nieuws

( Foto: iMinds )

ENGINEERINGNET.BE - Aan ambitie geen gebrek: op vijf jaar tijd willen ze de productie en export van Vlaamse medische spitstechnologie verdubbelen.

De MedTech-sector is één van de vlaggenschepen van de medische industrie. De sector houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van software en toestellen voor medische beeldvorming, nierdialyse of implantaten (zoals heupimplantaten en pacemakers).

Wereldwijd gaat het om een markt van zo’n 350 miljard dollar1, maar voorlopig speelt Vlaanderen hierin nog een beperkte rol. Daar wil MedTech Flanders iets aan doen.

Roger Lemmens, directeur van iMinds Health: “We hebben in Vlaanderen heel wat top-onderzoekers en beschikken we over een aantal gereputeerde ziekenhuizen maar de stap tussen onderzoek enerzijds en de commercialisatie en implementatie van producten anderzijds, blijkt in de praktijk groot.”

Er zijn in Vlaanderen weliswaar al verschillende succesvolle MedTech bedrijven, zowel gevestigde ondernemingen als starters. Maar toch is er in Vlaanderen, omwille van de uitstekende gezondheidszorg en de excellente onderzoekers, nog veel potentieel om de sector verder uit te bouwen.

Volgens de initiatiefnemers kan MedTech Flanders voor belangrijke stimulansen zorgen. Zij willen immers dat MedTech een sterkhouder van de Vlaamse economie wordt, door de ontwikkeling van innovatieve producten in Vlaanderen, en de distributie ervan op wereldwijde schaal.

Het strategisch actieplan van MedTech Flanders bestaat uit drie pijlers: de groei van bestaande bedrijven ondersteunen, nieuwe activiteiten opstarten door artsen, technologie-experts en ondernemers samen te brengen, en ervoor zorgen dat de technologie ook effectief de patiënten bereikt.


Over MedTech Flanders
Dit zijn de19 stichtendeleden: ATLAS Neuroengineering, Cochlear Technology Centre Belgium, BARCO Healthcare, eSaturnus, Feops, FluidDa, icometrix, MOBELIFE, SURGI-TEC, Steerable Instruments, NOVOSANIS, Fertihome, Orthoface R&D, VOXDALE, EUMed, IMEC, iMinds, National Committee Biomedical Engineering, UNAMEC.