Solvay geeft transformatie boost via overname Amerikaanse Cytec

Met overname van Citec eind juli doet Belgische Solvay grootste overname uit zijn geschiedenis. "Dit ondersteunt onze ambitie om een leider te worden in duurzame chemie".

Trefwoorden: #citec, #overname, #solvay

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solvay, CEO Jean-Pierre Clamadieu )

ENGINEERINGNET.BE - Terwijl de vakantieperiode op zijn laatste benen liep, verraste het Belgische Solvay de bedrijfswereld door voor 5,8 miljard euro de Amerikaanse materialengroep Citec in te lijven. Citec is een groep met 4.600 werknemers en een omzet van zowat 2 miljard dollar.

Het concern staat sterk in composietmateriaal, met name dan voor de luchtvaartindustrie maar in tweede instantie ook voor de automotive. Na de overname bekleedt het Belgische bedrijf de tweede plaats op de wereldmarkt van de composietmaterialen voor de luchtvaart.

"Dankzij deze overname zullen we onze schaal aanzienlijk vergroten en onmiddellijke toegang vinden tot klanten binnen de luchtvaart", aldus Solvay in een persbericht.

"In de automobielindustrie zal de sterke positie die we al hebben met toonaangevende fabrikanten en met de voornaamste leveranciers, de groei van Cytec helpen versnellen".

De overname past alvast in de strategie van Solvay om zich als chemieconcern te heroriënteren. De onderneming maakt er geen geheim van dat het weg wil van de klassieke chemie, die sterk onderhevig is aan de economische conjunctuur, en meer heil ziet in gespecialiseerde afzetmarkten.

Solvay-CEO Jean-Pierre Clamadieu: "Dit is een unieke gelegenheid om ons consumentenaanbod te vergroten in vooruitstrevende lichtgewichtmaterialen in de luchtvaart en automobielindustrie, en het zal ook onze vakkennis versterken in chemicaliën voor de mijnbouw".

"Het zal onze ambitie ondersteunen om een leider te worden in duurzame chemie".

De composietactiviteiten van Cytec zullen naar verluidt opgenomen worden in Solvay’s Operationele Segment Advanced Materials. "De overname zal de groei van Advanced Materials met uitbreiding naar koolstofvezelcomposieten versnellen".

Citects chemische oplossingen voor de mijnbouwindustrie en de nicheactiviteiten in additieven en fosfine zullen dan weer geïntegreerd worden in het Segment Advanced Formulations.