Over checklists & procedures: mobile devices in de productie

Het gebruik van slimme, mobiele toestellen kan verscheidene handelingen in een productieomgeving heel wat vlotter en efficiënter maken.

Trefwoorden: #augmented reality, #distributie, #maintenance, #mobile device, #onderhoud, #order picking, #productie, #slimme fabriek

Lees verder

maint_art

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - We zetten enkele van de mogelijkheden die nu al toegepast worden in de industrie op een rijtje.

In productiebedrijven komen heel wat uiteenlopende situaties voor waarin mobile devices een oplossing kunnen bieden of waar ze kunnen bijdragen tot een snelle en efficiënte (foutloze) manier van werken: het uitvoeren van checklists en procedures, het klaarmaken van bestellingen, het mobiel visualiseren van procesparameters op werkposten, beeldoptimalisatie in visueel moeilijke omgevingen, ... De keuze van het type device is daarbij afhankelijk van de toepassing.

Order picking en distributie
Smart glasses zijn uiterst geschikt voor order picking en distributie. Dit illustreert de toepassing die uitgewerkt werd door het Gentse Evolar bij biobakkerij De Trog. Met behulp van de smart glasses wordt elke broodsoort (tot 50 soorten) volgens de individuele klantbestellingen gedistribueerd over de verschillende klanten.

De operator selecteert aan het begin van elke distributieronde het specifieke product dat nu verdeeld zal worden. Voor elke klant is een afzetzone met identificatie QR-code voorzien.

Doordat de operator met zijn smart glasses de QR-code bekijkt, wordt deze automatisch ingescand en krijgt hij te zien hoeveel stuks hij van het product voor deze klant moet klaarzetten. Onmiddellijk daarop is ook al te zien wat de volgende afzetplek is, zodat er geen tijd verloren gaat.

Een dergelijk probleem kan ook anders opgelost worden:

  • Handscanner met scherm: dit is vaak duurder dan smart glasses en is niet handenvrij.
  • Pick-to-light-systeem: dit vraagt om een hogere investering in infrastructuur en is niet flexibel (bijv. bij variatie in aantal klanten).

Pick-to-voice-systeem: hierbij is ook een apart identificatiesysteem nodig om de afzetplek te identificeren. De geluidsinformatie is vluchtiger dan geschreven informatie en in lawaaierige omgevingen is dat des te meer een nadeel.

Rond het toepassen van smart glasses in logistieke operaties loopt momenteel overigens een project bij het Vlaams Instituut voor Logistiek: Vision in Logistics.

Doorlopen van checklists en procedures
Bij het doorlopen van kwaliteits-, veiligheids- of compliancy-checklists, maar ook bij het uitvoeren van procedures om een bepaalde job af te werken - productie, assemblage, testen, omstellen van machines, onderhoud, reparatie, ontmanteling - is een mobiele (en soms ook een handenvrije) manier van werken de beste oplossing.

Niet alleen het gebruiksvriendelijk verstrekken van de informatie per stap is hier belangrijk, maar evenzeer de ondersteuning voor het afchecken van de punten, het invullen van waardes of commentaren, het toevoegen van foto’s,…

Automatisch wordt hierbij bijgehouden wie wat waar en wanneer deed. Real-time doorsturen en verwerken van deze resultaten maakt het ook mogelijk om onmiddellijk te reageren wanneer nodig. Resultaten kunnen gedeeld worden en eenvoudig herbekeken op een later tijdstip.

Voor deze toepassing werkte bijvoorbeeld het Gentse Augnition de tool Proceedix uit, en de variant Proceedix on Glass, te gebruiken op smart glasses. Een toepassing loopt onder meer al bij een tractorfabrikant: hij doorloopt ermee de 70 punten van zijn kwaliteits- en veiligheidschecklist die op het einde van de lijn op elk voertuig wordt uitgevoerd.

'Beperkte' augmented reality
In een beperkte vorm van augmented reality is de getoonde informatie geen reactie op real-time beeldherkenning, maar is het enkel een superpositie van enkele nuttige gegevens bovenop het reële zicht van de gebruiker.

Hierdoor kan de gebruiker zich concentreren op zijn werk (bijv. de bediening van productiemachine, lassen, …), en toch tegelijkertijd enkele belangrijke machine- of productparameters in het oog houden. Zo kan hij bij problemen vroegtijdig ingrijpen, zodat de kwaliteit van het proces aanzienlijk verbetert.

Wanneer meerdere machines gemonitord moeten worden, kan door de QR-code van de machine te scannen de juiste informatie opgeroepen worden.

Beeldverbetering
Door het door de camera gefilmde beeld real-time te bewerken kunnen storende effecten inherent aan een bepaald proces uitgefilterd worden. Een voorbeeld is lassen, waarbij het contrast van het beeld verbeterd wordt.

'Echte' augmented reality
Onder 'echte' augmented reality verstaan we beeldherkenning in een dynamische omgeving, waarbij de extra informatie op basis van het herkende beeld op de juiste plaats bovenop het reële beeld geplaatst wordt. Dit is voorlopig nog geen realistische toepassing van de smart glasses en andere smart devices.

Bij weinig of niet bewegende beelden is dit wel mogelijk, bijvoorbeeld bij het (vrijwel) stilstaande beeld van een stadszicht, waarop informatie van enkele markante punten getoond wordt.

Dit staat echter nog ver af van een willekeurig product in een productieomgeving dat uit veranderlijke kijkrichtingen bekeken wordt en waarop het volgende te monteren onderdeel geprojecteerd wordt, zodat de operator kan zien welk onderdeel onder welke oriëntatie bevestigd moet worden.

De slimme fabriek
Voor heel wat industriële bedrijfsprocessen kunnen mobiele communicatiemiddelen, smart glasses in het bijzonder, al ingezet worden. Deze stap kadert in de evolutie naar slimme fabrieken.

Daarom onderzoekt ook Sirris de verschillende mogelijkheden voor de (productie-)industrie en test samen met Evolar en Augnition mogelijke oplossingen in de praktijk bij bedrijven.



(bron: Sirris) (foto's: Siemens, SmartPick, Eyetap)

Dit artikel kadert in het AO-project 'Snelheid als competitief wapen' en kwam tot stand met steun van Agentschap Ondernemen en Nieuw Industrieel Beleid.