Techniek om brak water zoeter te maken wint prijs

Onderzoekers van Wageningen University hebben met het project FOURCE tijdens Sail Amsterdam de eerste prijs gewonnen van 'Water Republic: de Innovatie Editie'.

Trefwoorden: #brak water, #FOURCE, #ontzilting, #Pakhuis De Zwijger, #Sail Amsterdam, #standalone farm water salinity reducer, #Wageningen University, #zoet water

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wageningen University )

ENGINEERINGNET.NL - FOURCE is een ‘standalone farm water salinity reducer’, een techniek waarmee brak ondiep grondwater geschikt gemaakt wordt voor de landbouw.

Het doel hiervan is om de voedselproductie minder kwetsbaar te maken voor verzilting, wat op dit moment wereldwijd een steeds groter probleem wordt.

Lodewijk Stuyt van Alterra en PhD-student Melle Nikkels van Wageningen University hebben deze techniek verder ontwikkeld. In Pakhuis De Zwijger, gelegen aan het IJ, waren uit 25 inzendingen drie uiteenlopende projecten geselecteerd die streden voor innovatieprijzen op het gebied van water in de breedste zin van het woord. FOURCE ging er met de hoofdprijs vandoor.

“FOURCE is een techniek waarmee we brak water iets zoeter kunnen maken,” zegt Lodewijk Stuyt. “Niet helemaal zoet, maar wel iets zoeter waardoor het geschikt wordt voor de grondgebonden geïrrigeerde landbouw. Beperkte ontzilting is vaak al genoeg om landbouw te bedrijven in gebieden die daar anders net niet geschikt voor zouden zijn of waar verzilting zou optreden.

Vaak wordt gedacht dat water voor de landbouw helemaal zoet moet zijn, maar dat is niet zo. Een beetje zout is geen probleem, dus een instrument als FOURCE, waarmee water iets zoeter wordt gemaakt (een ‘salinity trimmer’), kan in sommige gebieden het verschil zijn tussen wel of geen voedselproductie.”

De onderliggende techniek van milde ontzilting is ontwikkeld door het bedrijf Voltea. Het idee om deze techniek geschikt te maken voor toepassing in de landbouw komt van Lodewijk Stuyt. Door het winnen van de eerste prijs kunnen Stuyt en Nikkels verder met de ontwikkeling van FOURCE, waarvan inmiddels al een prototype is ontwikkeld.

Eerder eindigde FOURCE al op de tweede plaats tijdens de Nederlandse ronde van de Climate-KIC en nam het deel aan Europese Climate-KIC in Valencia.