6 miljoen euro Europees geld voor VUB gentherapie-onderzoeksproject

In het kader van het Horizon 2020-programma van de EU, ontvangen VUB prof. dr. Marinee Chuah van het GTRM en haar internationaal team een beurs van 6 miljoen euro.

Trefwoorden: #Europa, #Europese Commissie, #Gene Therapy, #gentherapie, #Horizon2020, #Marinee Chuah, #onderzoek, #onderzoeksprogramma, #Regenerative Medicine, #spierziekte, #VUB

Lees verder

nieuws

( Foto: VUB, Marinee Chuah )

ENGINEERINGNET.BE - Het EU Horizon 2020 MYOCURE-project zal door professor Chuah van het Department of Gene Therapy and Regenerative Medicine (GTRM) gecoördineerd worden. Het doel is om innovatieve gentherapiebenaderingen te ontwikkelen voor erfelijke spieraandoeningen.

Deze ernstige ziektes worden gekarakteriseerd door een voortschrijdende aftakeling van skeletspieren en het hart. Uiteindelijk sterven patiënten aan long- of hartfalen. Momenteel bestaat er geen effectieve behandeling.

De door MYOCURE voorgestelde gentherapeutische aanpak wil functionele genen in de spiercellen van patiënten inbrengen aan de hand van zogenaamde vectoren, celbiologische transportmiddelen van genetisch materiaal.

Dankzij een aantal belangrijke klinische doorbraken, beleeft het onderzoeksdomein van de gentherapie momenteel een academische en industriële renaissance.

Het voorstel van dit consortium maakt dankbaar gebruik van de complementaire expertise van de VUB-GTRM-groep en verschillende andere teams uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Samen zullen zij de verschillende uitdagingen aanpakken die de kop opsteken bij de ontwikkeling van effectieve en veilige gentherapeutische behandelingen.

Het EU Horizon 2020 MYOCURE-project heeft een looptijd van vier jaar.


ACHTERGROND
Horizon 2020 is een uiterst competitief, EU-breed onderzoeksprogramma. Van de meer dan 400 ingediende projecten, werd er deze oproepronde slechts 2% geselecteerd.